24 Апр. 2024

Вие сте тук

Четвърт от българите са готови да консумират храна с просрочена годност

25.07.2013

Във Швеция делът им е 81%

 

Едва 14% от румънците, 22% от българите и 26% от унгарците биха консумирали храни след датата на годност, отбелязана върху етикетите, съобщи италианската екологична асоциация "Еко дале Чита".


Специалисти от асоциацията, която изучава екологичната обстановка в големите градове, са анализирали проучване на Европейската комисия, при което са анкетирани 25 568 жители на 19 страни от Европейския съюз. Тъй като проучването е посветено на отношението на потребителите към така наречените екологични продукти, малко встрани от темата остава въпросът от анкетата "Смятате ли, че е безопасно да се консумират хранителни продукти, след като е изтекъл отбелязаният върху етикета срок на годност?".


Отговорите на този въпрос дават интересна картина на потребителската нагласа.


На четвърто място в класацията на скептиците са италианците и поляците, 27% от които биха се докоснали до пресрочени хранителни стоки. Следват гърците, португалците, испанците, естонците и датчаните, при които склонните да консумират престояли храни варират между 29 и 47 процента. Точно в средата са словенците, поделени на 50 процента скептици и още толкова оптимисти.
В другия край на класацията са шведите, като 81% от анкетираните са заявили, че без колебание поглъщат храни с изтекъл срок на съхранение. След тях са финландците със 75%, французите - 74%, белгийците и холандците - 73%, люксембургците - 69%, германците - 65% и латвийците с 51%.


Специалистите са впечатлени от голямата разлика от близо 70 процента в мненията на анкетираните. Според експертите е нелогично, че "стриктните северняци" са толкова либерални в консумацията на залежали храни. Отчасти това се обяснява с климатичните условия, защото едно е да се живее при температури от плюс 25 и съвсем друго - при минус 25 градуса.


"Накрая, при анализа на данните в контекста на анкетата се констатира как страните от Източна Европа и от Балканския регион са по-големи песимисти, когато става дума да се преценяват уверенията на производителите за издръжливост на продуктите. За онези 86 процента румънци, които не биха хапнали храна с изтекъл срок на годност, това вероятно се дължи повече на недоверие и на личен опит", заключават италианските експерти.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed