19 Апр. 2024

Вие сте тук

Три четвърти от руските туристи пътуват без туроператор

13.10.2014

С 4% са намалели пътуванията на руски граждани в чужбина през първото тримесечие на 2014 г., показват данните на Ростуризм. Какъв ще е спадът след края на третото тримесечие можем само да гадаем, отчитайки фалита на 14 големи и не толкова големи туроператора, падането на курса на рублата, икономическите и политическите санкции и спекулациите, че пътуванията на руснаците зад граница щели да бъдат ограничани.

 

Засега броят на руските туристи в България се запазва, показват данни на АБТТА. Други държави обаче отчитат значителен спад в приходите заради намаления брой руски туристи. По данни на Европейската асоциация на туроператорите Великобритания ще загуби близо $85 млн заради визовите проблеми на руските туристи. Финландия, която само преди година влизаше в петицата на най-популярните държави сред руските туристи, към момента заема 13-то място.

 

Големият брой фалити и криза на пазара на пакетните пътувания можем да очакваме значителенръст на дела на туристите, които самостоятелно организират пътуванията си, прогнозира  ИТАР ТАСС.

 

По данни на руската статистика, около три четвърти от руските туристи, които планират пътувания в чужбина, вече и днес правят това самостоятелно. Тенденцията е трайна и се задържа вече пет години, показва проучване на Росстат. Частично са се обърнали към туроператор 5% от анкетираните, а всеки пети се е доверил напълно на туроператор.

 

Що се касае до пътуванията в бъдеще, тук мненията на анкетираните се разделят приблизително поравно: около половината възнамеряват и занапред да използват услугите на туроператорите, докато останалите ще организират  самостоятелно почивката си. За това допринася и недоверието към туроператорите след огромния брой фалити това лято, заради което мнозина предпочитат да прескочат туроператорите и да разчитат на собствените си сили.

 

Падането на курса на рублата и негативният информационен фон със сигурност ще намали желанието на руските граждани да пътуват в чужбина в близките месеци, прогнозират руските експерти.

 

Тенденциите

 

Въпреки намаления туристопоток за чужбина остават в сила тенденциите от предишни години – руският турист продължава да избира пътувания до държави с безвизов режим, влизането в които не е свързано с каквито и да било условия. Затова много азиатски държави продължават да се радват на ненамаляващ поток от руски туристи.

 

И тази година Турция е абсолютен лидер по брой на пристигания на руските туристи.

 

За зимните месеци мнозина туроператори са намалили обемите, така че няма да има мащабни разпродажби на ниски цени. Научени от горчивия опит, през следващия зимен сезон вероятно мнозина туристи няма да се поблазнят от най-евтините оферти, прогнозират от ИТАР-ТАСС.

 

В крайна сметка според експертите намаленият брой на туроператорите и турагентите на руския пазар, в съчетание с по-високите изисквания към тях могат да доведат до повишаването на качеството на услугата. Шо се касае до цената, тя вероятно ще остане същата, тъй като туроператорите просто не могат да си позволят да ги повишат в момента, коментират професионалистите.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed