02 Май 2024

Вие сте тук

Nestle изгуби първата битка в капсулната война

20.08.2012

Съдът в Дюселдорф отхвърли искането на компания Nestle да се забрани на конкурентни компании да приготвят кафе в капсули, които са съвместими с кафе-машините Nespresso, съобщи британският Telegraph.

 

Швейцарският хранителен гигант се обърна с искане за защита на интелектуалната си собственост, след като няколко компании като Betron, D. E. Master Blenders 1753 и Ethical Coffee, започнаха да произвеждат кафе в капсули и обявиха, че те са съвместими с кафе машините Nespresso. При това новите капсули са с около една трета по-евтини, отколкото оригиналните капсули на Nespresso.

 

Съдът в Дюселдорф не уважи мотивите на компанията, че конкурентите  нарушават с действията си патентни и други права на Nestle. Според решението на съда капсулите не са ключов компонент на кафе машините, нито са тяхна специфична функция, така че нямат право на специална съдебна защита.

 

Нещо повече, според съда, купувайки кафе машината, потребителят купува и правата за ползването й, а следователно има право да използва капсули на други производители.

 

Представителите на Nestle вече заявиха, че ще обжалват съдебното решение.

 

Експертите окачествяват решението като тежък удар за компанията, която до момента бе монополист на пазара на капсулно кафе. Според тях обаче това съвсем не е краят на историята и на капсулната война. Ще има още много дела и съдебни решения, заяви пред агенция Bloomberg лондонският анализатор Уорън Ейкърман. Той смята, че решението на съда е една от най-незначителните битки в разгарящата се война.


Nespresso донесе на компанията майка през 2011 г. 3,5 млн швейцарски франка или около 4% от приходите на компания Nestle. При това обемите на продажби растат с около 20% годишно.




Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed