03 Май 2024

Вие сте тук

FITCUBA - туристическата фиеста на Карибите

09.05.2012

 

Най-голямото регионално туристическо изложение за Централна Америка ФитКуба 2012 се открива днес на кубинския остров Санта Мария край брега на провинция Вийя Клара, съобщи ИТАР-ТАСС.

По традиция изложението привлича гости не само от региона, но и от Северна и Южна Америка, Европа, Китай, Япония и др.

Представители на десетки страни, предприемачи, авиокомпании, кубински и чуждестранни официални лица, включително ръководители на ресорните министерства и ведомства участват в изложението.

Организаторите имат за цел да представят туристическия потенциал на архиппелага край бреговете на Вийя Клара, смятан за най-млада, но перспективна туристическа дестинация .

Почетен гост на форума тази година е Аржентина, което до голяма степен е свързано с нарастващата популярност на Куба сред аржентинците. През първото тримесечие на годината на Острова на свободата са пребивавали над 37 000 аржентинци, като по този показател южноамериканската страна отстъпва само на Канада и Франция.

Стремително развиващият се туристически сектор стабилно заема второ място по общ обем на валутните приходи в бюджета на Куба. От няколко години секторът внася по над 2,1 милиарда долара годишно в държавната хазна. Най-голям интерес у чуждестранните гости по традиция предизвиква легендарният курорт Варадеро, но властите имат намерение активно да развиват и други дестинации. За целта в страната е приета програма за приоритетно развитие на осем туристически центъра.

В момента на острова има около 300 хотела, разполагащи общо с 56 000 стаи.

През 2010 година Куба е била посетена от 2,5 милиона туристи, а през 2001 - от над 2,7 милиона, което е рекорден брой за отрасъла.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed