27 Апр. 2024

Вие сте тук

900 млн долара са похарчили туристите за спорт в Турция

03.02.2015

Над 550 000 туристи са посетили Турция през 2014 г. с цел спорт, като са похарчили общо над 900 милиона долара. Това съобщи турският вестник "Хюриет дейли нюз",  позовавайки се на съобщение на Асоциацията на турските туристически агенции.


Делът на туризма със спортни цели е 1,5% от турската туристическа индустрия.  Голф и футбол са спортовете, които най-много привличат туристи в страната.


Данните сочат, че турист, посещаващ страната за спорт, харчи почти двойно повече от масовия.  Ако обикновен чуждестранен турист харчи при престоя си в страната около 800 долара, то турист спортист харчи средно 1 648 долара.


Ръководителят на Асоциацията на турските туристически агенции Башаран Улусой посочва, че делът на туризма с цел спорт достига до 25% в някои страни и Турция трябва също да повиши присъствието на този вид туризъм в туристическата си индустрия.


По думите му с новите инвестиции в спортни съоръжения и организиране на спортни събития Турция може да постигне тази цел.


Турция е на 18 място в света по брой на спортни събития, на които е домакин.


Средно около 1 200 футболни отбора пристигат ежегодно на лагери в Турция, което осигурява
одишна печалба от около 100 милиона долара. Около 90 процента от футболните отбори, които организират лагери в Анталия, са чуждестранни.


Според данните на Асоциацията на турските туристически агенции над 160 000 голф туристи посещават ежегодно Турция.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed