28 Апр. 2024

Вие сте тук

69 вековни дървета има в София

28.06.2011

Шестдесет и девет защитени от Закона за биологичното разнообразие вековни дървета има в София, съобщи БТА, позовавайки се на  Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ - София.

Нови седем вековни дървета от вида "Източен чинар" (Platanus orientalis) ще бъдат обявени за защитени със заповед на министъра на околната среда и водите Нона Караджова, съобщи вчера Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Те се намират в центъра на София, в градината на площад "Възраждане", позовсички са на възраст над сто години и имат височина над 16 метра.

Обозначаването на вековните дървета се осигурява от регионалните инспекции по околната среда и водите /РИОСВ/. Екоинспекциите са и контролни органи по опазването на вековните и забележителни дървета.

Вековните и забележителни дървета се обявяват със заповед на министъра на околната среда и водите.

Собствениците на дървета, обявени за защитени, са длъжни да ги опазват от унищожаване или увреждане и да уведомяват съответната РИОСВ за настъпили промени в състоянието им. Те трябва да съгласуват с екоинспекциите дейностите, необходими за поддържане или възстановяване на състоянието на дърветата и да осигуряват достъп на представители на РИОСВ до имота, за да извършват проверки за състоянието на защитените обекти. От своя страна МОСВ може да финансира поддържащи или възстановителни дейности, необходими за опазване на защитените дървета.

До 2011 г. в държавния регистър са регистрирани 2 076 дървета, според информация на МОСВ. В София-област броят им е 138, от тях най-много са в Софийска община - 52, следвани от община Ботевград - 32, община Етрополе - 15 и община Правец - 14. Шест защитени вековни дървета има в община Своге, 5 - в община Годеч, 4 - в община Самоков. По две защитени дървета имат общините Ихтиман, Сливница и Божурище, а едва по един защитен дървесен вид има в общините Елин Пелин, Долна Баня, Чавдар и Горна Малина.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed