27 Апр. 2024

Вие сте тук

46 общини залагат на програма "Регионално развитие"

04.11.2011

Общо 46 общини в България са се преборили за инвестиции по по програма "Регионално развитие". Нещо повече, те дори са започнали да реализират проекти за привличаве на чуждестранни туристи. Древна митница и винарна, бойни кули, въздушни мостове са само част от атракциите, на които са заложили общините.

Бургас например вече организира многожанров фестивал в Морската градина. В рамките на събитието ще има изложби, артинсталации, концерти, кино, творчески работилници. Градът ще инвестира и 5,5 млн. лв. за реставрация на остров Света Анастасия и мостика на градския плаж. Проектът включва инфоцентър в Етнографския музей, приморски парк и мостик, откъдето пътниците да бъдат превозвани до остров Св. Анастасия. Ще бъде купено и туристическо корабче.

В друг морски град с много развит туризъм – Несебър, има одобрен проект за т.нар. духовен път - маршрут, който ще започва от портите на Стария град и ще минава през най-знаковите места на полуострова. Ще се реставрират църквите "Св. Йоан Кръстител" и "Св. Параскева". Разработва се и интерактивна карта, която ще бъде поставена в центъра на Стария град.

В Бяла, Варненско, единствената открита у нас ранновизантийска винарна, ще бъде реставрирана за 5,37 млн. лв. С парите освен алеи и осветление на обекта ще се ремонтира и пътят до него.

Възстановяване на крепостната стена в резерват "Яйлата", която е от V век, предвиждат в Каварна. Ще се укрепва и скалната църква "Св. Константин и Елена".

Основната част от парите в проекта на Балчик пък ще отидат за реставрирането на старата мелница на брега на морето. Ще се възстановяват и средновековната крепост в кв. Хоризонт и двуобредният молитвен дом "Теке Ак Язълъ Баба - Свети Атанас" до село Оброчище. По друг европроект ще се финансират събития и фестивали от културния календар. Ще бъдат купени апаратура, сцена и плаващ екран.

В Добрич ще бъдат реставрирани няколко обекта – къщата-музей "Йордан Йовков", Музеят за нова история, Етнографската къща, Историческият музей и част от етнографския комплекс "Старият Добрич". В къщата на Йовков посетителите ще могат да четат произведения на писателя. В Етнографската къща ще се предлагат характерни за Йовковото време удоволствия - бяло сладко, вино, пури.

Общо предвидената финансова помощ, която ще получат общините за проектите си, е над 162,1 млн. лева.

Схемата е с два компонента, като в първия са включени общини с традиционно развит туризъм. Сред тях са Каварна, Балчик, Столична община, Созопол, Банско. София например участва с проект за Централната баня, който е за 5,9 млн. лв. Самоков пък ще получи 5,2 млн. лв. за крепост на хълма Свети Спас в с. Белчин.

Към втория компонент, който е за общини с над 10 хил. жители, са включени градове без особено развит туризъм. Сред тях са Перник, Червен бряг, Мездра.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed