19 Апр. 2024

Вие сте тук

3,8 пътници са преминали през морските ни летища през 2015

02.02.2016

 

3,8 млн пътници са обслужени през 2015 година на летищата във Варна и Бургас, съобщи пресслужбата на фирмата-концесионер на аеропортовете "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" АД. От дружеството отчитат, че благодарение на ръста в обслужените редовни полети и увеличението при някои от пазарите, общият годишен спад при пасажерите е само 4% - много по-малък от прогнозирания в началото на годината.

 


С 3%по-малко са обслужените полети на двете летища в сравнение с предходната година, като общият им брой е.е 30 230.  През годината в аеропортовете са инвестирани над 10 милиона лева, основно в инфраструктурни проекти и купуване на нова техника.

 


На летището в Бургас са обслужени над 2,3 милиона пътници, като полетите са били до 125 дестинации в 40 държави. Най-голям е делът на руските туристи - 22% от пасажерите. Следват пътуващите от и до Великобритания, при които има увеличение от 9%, и от и до Германия, макар при туристите от тази страна да има 16% спад.

 


През годината редовните полети на летище Варна са се увеличили с 22%. За пръв път е въведена и регистрация на пасажери извън аеропорта. Обслужени са близо 1,4 милиона пътници, които са пътували към и от 89 дестинации в 39 държави. Концесионерът отчита 14% нарастване на туристите от Германия, както и увеличение при пътуващите от и до Великобритания, Турция, Полша, Австрия, Норвегия, Дания, Иран, Чехия. Най-популярните дестинации през 2015 г. са били Москва, София, Лондон, Дюселдорф и Истанбул.

 

 

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed