06 Май 2024

Вие сте тук

34 хил. хотела в Италия заплашват със стачка заради нов данък

28.01.2011

Собствениците на хотели в цяла Италия заплашват с масова стачка на 17 март, ако бъде одобрено въвеждането на данък за пребиваване в хотелите в повечето градове на Италия, съобщи rian.ru.

Темата за новия данък се повдига често, след като Венеция и Рим обявиха, че ще облагат с нов данък туристите от 1 януари тази година.

За подготвяната акция осведомява вестник La Repubblica , според който Националната асоциация на общините в Италия обсъжда нова версия на указа на министъра на реформите Роберто Калдероли, според която данъкът ще бъде въведен във всички популярни туристически места в страната. Досега се предвиждаше данъкът да бъде ваведен в ограничен брой от най-посещаваните градове.Размерът му ще варира между 5 евроцента и 5 евро и ще се определя от местните власти.

Според Италианската асоциация на хотелиерите, ако указът остане във вида, в който е предложен, на 17 март, когато ще се чества 150та годишнита от обединението на Италия, 34 хиляди хотела в цялата страна ще обявят стачка. По предварителна оценка загубата за държавата от нея ще възлезе на 100 млн евро. Според профсъюза на хотелиерите с въвеждането на туристически данък се накърняват правата както на чуждестранните, така и на местните туристи.

"След двегодишна икономическа криза много компании вече са на ръба на фалита. Правителството трябва сериозно да се замисли как да подкрепи туристическите структури, а не да въвежда допълнителни данъци, които могат да отблъснат туристите", се посочва в декларация на Италианската асоциация на хотелиерите, цитирана от La Repubblica.

Рим пръв въведе туристически данък от 1 януари т.г. Пристигащите във Вечния град туристи трябва да плащат допълнително 2 евро за нощувка в къмпинг, селски хотели, B&B, апартаменти и крайградски вили. При настаняване в четири- и петзвездни хотели туристите плащат допълнително 3 евро за нощувка. Средствата са да градския бюджет като заплащане за комуналните услуги, които се ползват от туристите. От плащане на данъка са освободени единствено децата на възраст до 2 години и гостите на хостели.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed