10 Май 2024

Вие сте тук

25 млн лв за Българския Лувър дава Брюксел

04.12.2011

Двадесет и пет милиона лева ще отпусне Брюксел за финансиране на изграждантето на така наречения Български Лувър. Решението за отпускане на парите беше взето на заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма, съобщиха от Министерството на регионалното развитие.

Още през 2009 г. правителството реши бившата сграда на Техническия университет - София зад храм-паметника “Св. Ал. Невски” да бъде преустроена и превърната в музеен център. Предварителната сметка на Министерството на културата показа, че за това ще са нужни около 25 млн. лв., от които около 8 млн. лв. трябваше да са по програма “Регионално развитие”. Заради проблеми с осигуряването на останалото финансиране обаче изграждането на Българският Лувър се забави.

На заседанието на Комитета за наблюдение е прието още проектът за газова връзка между България и Сърбия да бъде прехвърлен към оперативната програма “Конкурентоспособност”. Нейният бюджет няма да се увеличава, а ще се използват неусвоени средства. От освободените пари по “Регионално развитие” 43 млн. лв. ще бъдат пренасочени за енергийна ефективност и образователна инфраструктура. Около15 млн. лв. ще са за предотвратяване на наводнения.

Към момента почти целият бюджет на “Регионално развитие” е договорен или отворен за кандидатстване. До края на месеца ще бъдат сключени още 48 договора, а общата сума на средствата, за които има одобрени проекти, ще набъбне на 2,24 млрд. лв.

Министерството да се фокусира върху разплащането и възстановяването на средства по програмата, препоръча на заседанието на Комитета за наблюдение Реналдо Мандметс, ръководител на генерална дирекция “Регионална политика” в Европейската комисия.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed