02 Май 2024

Вие сте тук

249 лв ще похарчи българинът за коледните подаръци

19.12.2011

Средно по 249 лева ще похарчат българите за коледни подаръци, показва проучване на европейска фирма за платежни средства - банкови дебитни и кредитни карти.

Проучването е проведено под формата на телефонни анкети сред жители на възраст между 18 и 55 години, които имат разплащателна карта и живеят в градовете София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе и Плевен. Изследването показва, че повече от една трета (37 процента) от българите ще направят коледните си покупки през тази седмица - между 19 и 23 декември, а по-голямата част от тях (85 процента) ще пазаруват в реални магазини, а не през интернет.

Данни от проучването в цяла Европа показват, че 23 декември ще бъде най-натовареният ден за пазаруване на Стария континент за цялата година и ще бъдат похарчени общо 2,6 милиарда евро.

По-голямата част от участниците в проучването, направено в България (73 %) ще похарчат същата или по-голяма сума за подаръци в сравнение с миналата година, а малко повече от  една четвърт (28%) ще похарчат по-малко, отколкото през 2010 година. Средната сума, която картодържателите ще отделят за подаръци, възлиза на 249 лева, което е с 40 лева повече от средната сума, похарчена през миналия сезон.

Според изследването близо една трета (31%) от участниците са заявили, че ще похарчат между 100-199 лева за подаръци, следвани от 28%, които възнамеряват да отделят между 200-299 лева. Жителите на черноморските градове ще бъдат най-щедри към своите близки на Коледа. Гражданите в Бургас са най-щедри със средна сума от 307 лева за подаръци, след тях се нареждат тези във Варна (със средно 289 лева), Пловдив (със средно 278 лева) и София (със средно 238 лева).


Мъжете ще похарчат малко повече за подаръци (280 лева), отколкото жените - 222 лева. 77% процента от всички респонденти не планират покупките според финансите си, а просто купуват подаръци, когато видят нещо, което им харесва, показва изследването. Само 9% предпочитат да спестяват през цялата година, за да могат да купят подаръците, които искат.


Въпреки че парите в брой все още са предпочитано средство за разплащане по Коледа, тази година повече хора ще използват дебитна, кредитна или предплатена карта, за да платят за своите покупки в сравнение с 2010 година. Почти половината (48%) от картодържателите, които ще платят за подаръците с дебитна карта, избират този начин, защото го смятат за по-удобен. Една трета (33%) - защото е по-сигурен и 12% - защото е по-бърз в сравнение с плащането в брой.


Онлайн пазаруването става все по-популярно, но физическите търговски обекти все още са предпочитани от българските картодържатели. Само 15%  от тях планират или вече са направили покупки от онлайн магазини. Жените ще бъдат по-активни в интернет (19% от тях ще пазаруват онлайн, в сравнение с едва 9% от мъжете).

Според данните на проучването за това какво планират да закупят участниците в него най-често срещаните подаръци за празниците ще бъдат дрехи (29%), играчки (23%), козметика (18%), книги (9%).

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed