28 Апр. 2024

Вие сте тук

2,2 млн лв отпускат за възстановяване на Яйлата

09.11.2011

Над 2,2 млн лн ще бъдат отпуснати за възстановяване на византийската крепостна стена и укрепване на скалната църква „Св.Св.Константин и Елена" в резерват „Яйлата". Част от средствата в размер на 82 хил лв са съфинансиране от страна на община Каварна, съобщи Дарик нюз, цитирайки директора на местния Исторически музей Дарина Мирчева. Каварна е една от 46-те общини в страната, които спечелиха финансиране от ОП"Регионално развитие" за развитие на историческия туризъм.

Около 1,8 млн. лева от предвидените в проекта средства са за двата ключови обекта - скалната църква и крепостната стена. Църквата бе разрушена при земетресението през август 2009 година. Тогава тя бе леко укрепена, за да не се досрути и затворена за посетители. Чрез този проект каменният храм отново ще може да приема туристи.

Съпътстващите дейности включват доставка и монтаж на интерактивна туристическа информационна система, която ще бъде поставена в Историческия музей. Тя ще предоставя полезна за туристите информация. Предвиждат се и обучения в областта на туризма и анимацията, както и рекламни дейности.

Проектът ще продължи 24 месеца. Преди старта му, резерватът, който е изключителна държавна собственост, трябва с решение на Министерски съвет да бъде предаден за стопанисване на община Каварна за срок от 10 години.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed