30 Апр. 2024

Вие сте тук

20% от хотелите може да изгубят звездите си

27.04.2011

Между 20% и 30% от хотелите в страната може да се окажат с по-малко звезди или да загубят категоризацията си, пише в."Класа", като се позовава на изявление на заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов пред бТВ.

Според новия Закон за туризма категоризацията на хотелите вече няма да е безсрочна, а ще е валидна за срок от пет години. С влизане в сила на закона ще започнат масови проверки за изпълнение на изискванията по категоризацията на обектите, каза още Маринов. Срокът ще започва от датата на последното издаване на категория. Това означава, че хотелите масово ще подлежат на прекатегоризация.

Изискванията за брой звезди у нас са високи и безумни, коментираха за „Класа“ хотелиери. За четири звезди хотелите например трябва да имат 2-3 асансьора, 5-6 ресторанта, докато в Европа категорията се определя на база комплекс от услуги - обслужване, храна, култура, отношение, каза Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Затова ще настояваме за промяна на наредбата. Много от нашите обекти имат по-висока категория, отколкото аналогични хотели в Европа, което най-вече важи за 3- и 4- звездните хотели, обясни той.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed