10 Май 2024

Вие сте тук

Японски планинар идва за откриването на Банско филм фест

22.11.2011

С открит урок по география на Тамоцу Накамура от Япония за децата от Банско на 23 ноември в 10 часа в тържествената зала на читалище "Никола Вапцаров" започва ХI-ият международен фестивал на планинарския филм, който ще продължи до 27 ноември.

Тамоцу /Том/ Накамура е първият участник от Япония в "Банскофилмфест", съобщи директорът на фестивала Натали Петрова. Той пристига в България веднага след поредната си експедиция в Тибет. Накамура е признат за най-добрия познавач на планините в тази част на света и е главен редактор на списанието на Японския алпийски клуб - "The Japanese Alpine News".
Девет изложби ще бъдат открити във фоайетата на читалището в първия фестивален ден, съобщи още Натали Петрова. Те заедно с откритите уроци и семинарите от организираната за първи път тази година планинарска академия с участието на видни представители на планинарската култура от цял свят са част от съпътстващата програма на единадесетото издание на фестивала.

Сред изложбите, които ще види фестивалната публика, са "Слънчевата корона - перлена светлина и вълшебство" на Пенка Мъглова и Алексей Стоев, "Из историята на Банската планинарска школа", фотоизложба на класовете по туризъм от Професионалната гимназия по селско стопанство и туризъм в Банско. Изложбата от рисунки "Децата на Банско рисуват Пирин" и литературната надпревара под наслов "Аз обичам Банско, защото..." са част от специалната детска програма на Банскофилмфест-2011, който започва утре. Филмите в конкурсната програма ще бъдат оценявани от жури с председател проф. д-р Боян Биолчев и авторитетни специалисти и творци от България и чужбина.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed