04 Май 2024

Вие сте тук

ЮНЕСКО с критики срещу Охрид

29.08.2011

Трябва да се намери компромис с експертите и с представители на консултативните органи, за да се защити автентичността и същевременно да се запази модернизмът и изграждането на нова инфраструктура в района на Охрид, каза в Охрид генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която е на първото си официално посещение в Македония, предаде агенция МИА.

Няма пряка заплаха за изваждане на Охрид от списъка на ЮНЕСКО, но все пак трябва да бъдем внимателни, особено когато става въпрос за защитата на наследството и запазването му. Трябва да работим за защитата, да запазим автентичността и куртурното наследство. Но ако не бъдат задоволени и изпълнени определените критерии, има възможност за изваждане от сипсъка. Все пак, с приемането на закона за охридския регион и с дългата история и култулно наследство на този хубав град, вярвам, че Охрид ще остане в сипсъка на ЮНЕСКО, подчерта Бокова.

В общо изявление след среща с Бокова, македонският министър на културата Елизабета Канческа-Милевска каза, че този въпрос е уреден с няколко ключови закона, които трябва да се прилагат, като планът за мениджмънт, специалният закон за защита на природното и културното наследство на районите на Охрид и Струга и специалния закон за запазване на старата градска част на Охрид. Тези закони трябва да се спазват и от местното самоуправление, подчерта Канческа-Милевска.

На срещата било разговаряно и за други проекти, които имат подкрепата на ЮНЕСКО, за новите предложения на Македония за включване в списъка на ЮНЕСКО и др. въпроси.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed