28 Апр. 2024

Вие сте тук

Църкви и манастири могат да получат финансиране по ОП Регионално развитие

28.07.2014

Българската православна църква ще има възможност да кандидатства за безвъзмездно финансиране за църкви и манастири по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г.,както и по новите програми за трансгранично сътрудничество. Това съобщи министърът на регионалното развитие в оставка Десислава Терзиева.

 

Днес тя посети Гигинския манастир "Свети Безсребреници Козма и Дамян" по покана на игумена му отец Никанор.  През тази година се навършват 200 години от възстановяването на светата обител, която е опожарена през 30-те години на 18 век, когато българите от околността въстават срещу османската власт.

 

Министърът в оставка инспектира ремонта на пътя Батановци – Пали лула – Гигинци, чието изграждане трябва да приключа до края на август. Пътят е много важен за развитието на региона, не само защото ще обслужва жителите на населените места, през които минава, но и ще осигури удобна връзка до шест манастира в района - Гигински, Ерлово, Пенкьовски, Билински, Одраница, Земенски. Подобрявайки пътните връзки до манастирите ще стимулираме развитието на туризма в региона, респективно икономическото му възраждане, допълни Десислава Терзиева.

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed