02 Май 2024

Вие сте тук

Холандското сирене е обявено за най-вкусно и качествено в света

09.03.2012

Произведено в Холандия сирене стана новия победител на световния конкурс в Медисън, САЩ, съобщи БНТ. Холандското сирене Вермеер успя да измести две швейцарски сирена от върха и стана новия световен шампион.

 

През последните три години швейцарските сирена твърдо оглавяваха класациите.

 

Сиренето-победител е нискомаслено, тип Гауда.. Има "приятен, гладък, чист вкус. То има добра плътност, която се усеща в устата", според определението на дегустатора Дан Конц, участник в журито.

 

Конкурсът, който се провежда на две години, привлича над 2000 участници от над 20 държави, всеки от които се стреми да спечели престижната титла. Журито оценява сирената в 82 категории за вкус, текстура, плътност и цвят. Първенецът във всяка категория продължава в полуфиналите, на които се избират 16 сирена за финала.

 

Тази година най-многобройни финалисти бяха американските и швейцарските производители. Седем бяха представителите от САЩ и 5 от Швейцария.

 

Експертите сравняват деликатесните сирена с вината. И те имат фини вариации на базата на района на произхода, годината на производство и използваните техники.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed