30 Апр. 2024

Вие сте тук

Холандия иска доказателства,че България и Румъния са готови за Шенген

24.11.2011

Холандия ще блокира предложенията за приемане на България и Румъния в Шенген, докато те не я убедят, че постигат напредък в борбата срещу корупцията, заяви вчера холандският министър на имиграцията Херд Леерс, цитиран от Ройтерс.

България и Румъния се надяваха да влязат в Шенгенското пространство за свободно движение през март, но безпокойства относно организираната престъпност и рехави граници провалиха техните планове, припомня агенцията. Няколко държави от ЕС предложиха през последните месеци приемането на България и Румъния да стане на два етапа - първо с отваряне на морските и въздушните граници и след това на сухопътните.
Но пред репортери в Брюксел Леерс заяви, че Холандия няма да приеме подобен план ако, както някои европейски дипломати предложиха, този въпрос бъде обсъден на срещата на върха на ЕС на 9 декември.

"Това е сто процента сигурно. Те не трябва да го включват в дневния ред /на срещата/. За нас отговорът е ясен", заяви холандският министър. България и Румъния "трябва да покажат резултати. Това е по-важно от намирането на решение", добави Леерс.

Холандският министър на имиграцията каза също, че страната му ще проучи очаквания през февруари доклад на Европейската комисия за усилията на България и Румъния в борбата срещу корупцията, за да види дали двете страни са готови за Шенген. "Ако видим напредък през февруари, тогава нещата ще потръгнат", отбеляза Леерс.

Холандците се тревожат, по думите на министъра, че България и Румъния трудно ще успеят да поддържат сигурни своите участъци от границите на ЕС и направи сравнение с Гърция, която не успява да задържи незаконните имигранти, напиращи да влязат в ЕС от територията на Турция. "Трябва да сме сигурни, че това което се случва в Гърция, няма да се случи в България", каза холандският министър на имиграцията.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed