29 Март 2024

Вие сте тук

Фалшиво масло ни предлагат производители

30.09.2014

Немлечни мазнини, вода и технологични добавки се използват при производството на масло в нарушение на законодателството. Това е установило изследване на Българската национална асоциация "Активни потребители", което е обхванало 15 от най-популярните на пазара марки масло. Тестът е направен в две независими лаборатории.


Обект на проучването са били няколко популярни търговски марки: полско масло "Mlekovita", Fine Food, Deutsche Markenbutter (Rostar BG), Horeca, масло смес "Хранинвест", Филипополис, Kitchen Butter, Fine Life, краве масло "Хранинвест", Alpenbutter "Meggle", Домлян, LACRIMA, Родопея, MILTEX и Верея.


При четири от изследваните проби е установено нерегламентирано влагане на заместители на млечната мазнина. Най-често това са твърди растителни масла - например палмово, което от години се ползва в производството на сирене.

 

Има обаче подозрения, че се използват хидрогенизирани отпадъчни мазнини, свинска мас и дру – нещо, което е незаконна и вредна търговска практика. При някои проби процентът на немлечните мазнини достига 75%. В останалите проби с нарушение то варира между 10% и 50%, посочват от асоциацията.


При пет от пробите е установено значително по-ниско съдържание на мазнини спрямо посочените на етикета.


Друга лоша практика, установена от изследването, е наличието в кравето масло на повече вода от обявеното. При пет от пробите е установено несъответствие между посоченото на етикета и реалното съдържание на вода в маслото, като при част от пробите то е значително.

 

Според експертите по-високото водно съдържание влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми.  Освен това водно съдържание над 25% подсказва наличието на технологични добавки. При пет от марките водното съдържание не е било посочено на етикета.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed