12 Май 2024

Вие сте тук

Улпия Ескус се готви да посрещне световен конгрес

02.02.2012

Археологическият резерват Улпия Ескус в Плевенско се подготвя за посещението на специалисти по древноримска история, делегати на световния Лимес конгрес, съобщи БТА, като се позова на информация от областната администрация в Плевен.

 

Областната администрация започна проект, финансиран по европейска програма в района. Осем безработни ще преминат специализирана подготовка за два месеца и половина и след това ще бъдат назначени на трудови договори за една година на работа в археологическия резерват. През април ще бъдат наети още 10 безработни за работа в комплекса за период от шест месеца.

 

Според специалистите античният град край днешното село Гиген е бил едно от най-големите селища по времето на Римската империя на територията на нашата страна. В началото на втори век император Траян му дал името Колония Улпия Ескус. Археолозите са впечатлени от намерените при разкопките фина римска керамика, образци на каменна пластика, мозайки, както и от монументалната архитектура. Има идея част от разрушените колонади и сгради да бъдат издигнати и така мястото да се превърне в атрактивен туристически обект.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed