13 Май 2024

Вие сте тук

Уебкамера ще показва на живо двореца в Балчик

27.12.2011

Туристите, които искат да посетят "Двореца" в Балчик, ще могат да следят "на живо" през новата година за метеорологичните условия в архитектурно-парковия комплекс, съобщи директорът на институцията Ивелина Радилова, цитирана от БТА.

Автоматична метеорологична станция в комплекса вече измерва не само температурата на въздуха, но и силата на вятъра, количеството на влагата и валежите. Метеоклетката е част от любителска мрежа за метеорологични наблюдения и по интернет туристите ще могат в реално време да проследят показанията преди да решат дали да тръгнат на екскурзия, поясни Радилова. По думите й през идващата година туристите ще могат да "усетят" времето с уебкамера и в сайта на архитектурно-парковия комплекс.

Микроклиматът в Балчик е много специфичен заради релефа, който на практика разделя града на две зони. На платото винаги е по-ветровито, а на морския бряг - тихо. Затова информацията за конкретните метеорологични данни в архитектурно-парковия комплекс в реално време ще бъде много полезна за туристите, коментира директорът на държавния културен институт.

"Двореца", който е бивша лятна резиденция на румънската кралица Мария, е сред стоте национални туристически обекта. Комплексът е изграден през двайсетте години на миналия век по проект на италианските архитекти Америго и Агустино и швейцарския градинар Жул Жани.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed