26 Апр. 2024

Вие сте тук

Удължават с две години ограниченията за работа в Швейцария

01.06.2011

Достъпът до пазара на труда в Швейцария ще остане ограничен поне до края на май 2014 година за българи и румънци, след като Федералният съвет (правителството) продължи преходния период за гражданите на тези страни, както е предвидено в договора за свободно движение на граждани, съобщи електронното издание на швейцарския в. "Матен".

Българските и румънските самонаети работници ще могат да се възползват от правото на пълна свобода на движение от днес 1 юни.
Споразумението за свободно движение на граждани, подписано през 1999 година, предвижда възможността временно да се запазят националните ограничения за достъп до пазара на труда за максимален срок от седем години. Първото продължение, което приема Швейцария, не се нуждае от мотивировка.

При сериозни трусове или заплаха от сериозни трусове на пазара на труда Швейцария би могла впоследствие да продължи преходния период с още две години - до май 2016 година.

Търсене на български и румънски работници има главно в сектора на услугите (76 процента от разрешителните), по-специално в хотелиерството, ресторантьорството, както и в земеделието (17 процента).

Към края на декември 8690 български и румънски граждани са пребивавали дългосрочно в Швейцария (0,8 процента от гражданите на ЕС). В сравнение с края на 2009 година те са се увеличили със 17,5 на сто или 1292 души.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed