09 Май 2024

Вие сте тук

Трикратният ръст на туристопокота унищожава флората край Седемте Рилски езера

22.11.2011

Над три пъти е нарастнал туристопотокът до 7-те Рилски Езера. Това на практика унищожава флората и фауната в района, съобщиха от "Зелени Балкани", позовавайки се на официални данни на екоминистерството. .

Доскоро смятани за едни от най-чистите езера в Европа, Седемте Рилски Езера са заплашени да бъдат силно замърсени. Безконтролният наплив от туристи през последните 3 години води до ерозионни процеси, унищожаване на защитени тревни съобщества и замърсяване на самите езера. Възможните мерки за смекчаване на негативното въздействие на хората върху района бяха обсъдени на среща между МОСВ, общини, Рила Спорт АД, които са инвестотир в строителството на лифта до езерата, туристически дружества и неправителствени организации.

За периода между 2008 и 2011 година броят на туристите е нараснал от 35 000 на 120 000. Въпреки че циркусът на седемте езера е обявен за „зона за ограничаване на човешкото въздействие“, засега нито една от предложените мерки за намаляване на туристите не бе приета.Предложението на министър Караджова не бе прието, тъй като то предполага за сметка на държавата да бъде извършена оценка на въздействието на околната среда (ОВОС). Това означава на практика да бъде увеличена помощта на държавата. Според коалиция „За да остане природа в България“, разходите за това трябва да бъдат поети от собственика на лифта – Рила Спорт АД. Фирмата е завършила строителството на лифта без необходимата легална оценка. От коалицията също искат МОСВ да вземе превантивни мерки и да бъде организирана процедура по Закона за концесиите. В направената оценка (ОВОС) трябва да фигурира и максималният брой посетители за ден на циркуса на езерата.

В момента Европейската Комисия работи по наказателна процедура, свързана с казуса за 7-те езера, тъй като езерата и високопланинските екосистеми представляват приоритетни за опазване природни местообитания по смисъла на Директивата за природните местообитания и тяхното увреждане неизменно би довело до санкции за държавата, посочват природозащитниците.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed