06 Май 2024

Вие сте тук

Топ-готвачи ще отбележат 25-годишнината на трите звезди на Дюкас

13.11.2012

250 топ готвача от цял свят, притежаващи общо близо 300 звезди Мишлен, ще се съберат на 17 ноември в Le Louis XV в Hotel de Paris,  Монако, за да отпразнуват 25-годишнината от присъждането на трите звезди на престижния кулинарен гид на ресторанта на легендата в световната кулинария Ален Дюкас.

 

Менюто е дело на звездния шеф, който ще изненада колегите си за четвъртвековния юбилей. Не е изненада, че той ще се фокусира върху местните продукти – от зеленчуците до рибата, а презентацията ще варира от най-семплата до най-изисканата, като целта е максимално да се запазят оригиналният вкус и аромати на съставките. „ Това е вкусът на Средиземноморието, съчетаващо море и слънце, и точно той е в центъра на кухнята, която създадох в „Le Louis XV“. Идеята не е нова. Ние започнахме всичко преди 25 години, но в днешно време се обръща значително повече внимание върху храненето“, казва той в интервю за британското списание Caterer&Housekeeper.  Точно затова менюто няма да възкресява прочути ястия, а ще е преживяване на мига.

 

В деня на събитието пред колегите му ще бъдат представени около 100 различни местни продукта, част от които прочутият готвач ще използва,  за да приготви 5-6 много семпли, по думите му, ястия.

 

Топ-готвачът припомня, че вече 25 години зеленчуците са във фокуса на неговата кулинария. В собствената си кухня има петима готвачи, които се занимават само с тях, което показва доколко сериозно възприема зеленчуците. Приготвянето им  изисква много време, внимание и креативност, посочва Ален Дюкас.

 

Той признава, че никога не следва тенденциите. „Пътувам из целия свят и опитвам местната храна, но не копирам тенденции, а създавам собствени, това е по-добре, отколкото да ги следваш“, казва шефът. Ръководи се от това какво иска в момента, какво вижда около себе си и какво има в наличност. Здравословното готвене за него не е тренд, а начин на живот.

 

След като отвори школа за готвене, модерен тейк-ауей и шикозни хотели сега маестрото на кулинарията е на път да издаде готварска книга за най-малките и работи върху менюта за най-възрастните. Той продължава да обучава млади хора, защото според него едно от най-важните неща е промяната в мисленето им. Една от страстите му е да споделя познанията си с възможно най-голям брой хора и точно това е причината за създаването на Ducasse Education – това е мястото, където те могат да получат всякакъв вид консултации, включително и съвети за здравословно хранене, казва готвачът.

 

По думите му участието на шефове в телевизионни шоута е добре за промотиране на кулинарното изкуство. Колкото повече топ-готвачи се появяват на телевизионния екран, толкова повече хората говорят за тях. Щастлив съм, че в днешно време интересът към готварската професия е толкова висок, казва той.

 

Юбилейното меню ще включва:

Pan Bagna със зеленчуци

Скариди от Сан Ремо с нежно желе от риба и хайвер
Ризото с манатарки
Средиземноморски лаврак с лимоново конфи,  печен фенел, червени чушки и лук
Патешки гърди със смокини, ябълков чипс и ябълково суфле

Селекция от местни кози сирена

Сорбе от диви ягоди и маскарпоне
Горещо суфле с пиемонски лешници

Сладки и шоколадови бонбони, приготвени от Ален Дюкас

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed