09 Май 2024

Вие сте тук

Тимбилдинг туризъм в Родопите продава атмосферата на дружелюбност и оцеляване в планината

18.11.2011

Христина Георгиева, БТА

Екстремен туризъм, спускане в пещери, релаксиране сред покоя на планината или игри тип "сървайвър" са част от най-новите туристически продукти в Смолянска област, продавани все по-успешно като програми за тимбилдинг.

Родопите се оказват предпочитано място и за ваканции, използвани от различни фирми и работодатели за сплотяване на колектива и създаване на дух на екипност. Туристическите пакети за тимбилдинг са част от усилията на хотелиерите в региона да се търсят нови пазарни ниши в периода на криза и да осигуряват заетост на хотелите извън ваканционните сезони.

Маршрутите с повишен адреналин в Родопите вече не са запазена територия само за алпинисти и опитни планинари. Колективно покоряване на върхове или спускания в пещерния ъндърграунд на планината се превръщат в симулирани изпитания, използвани от работодателите за нетрадиционни тестове на персонала.

Харамийската пещера и "Дяволското гърло" край Триград са включени в част от маршрутите за тимбилдинг в Смолянско. Използват се все по-често за екипни програми на банкери и български представителства на световни компании.

"Слизайки долу в пещерите, всички са равни, няма йерархия и всеки помага на другия", обясни Костадин Хаджийски, председател на пещерен клуб "Силивряк" в Триград. Според него екстремните маршрути всъщност провокират естествената реакция на хората, разкриват спонтанното поведение на колектива, загърбвайки етикет и чувство за ранг. В подземията на "Дяволското гърло" могат да се чуят фрази "Шефе, ще ми увеличиш ли заплатата?" или писъци на страдащи от клаустрофобия началници, разказва още той.

За да се запази забавната страна на спелеоложките преходи, сплотяващите екипите екскурзии включват и игри като търсене на пръстена на Евридика в "Дяволското гърло", възпроизвеждайки естествения декор на слизането на Орфей в отвъдното царство. Тимбилдинг програмите в пещерите край Триград се превръщат и в тест как би реагирал колективът в различна среда, при критични условия или екстремни предизвикателства.

Понятието тимбилдинг все по-често навлиза и сред базите за селски туризъм. Този туристически продукт е относително нов за хотелиерите в родопските села, които считат дружелюбното поведение за даденост и тепърва откриват, че сплотяващите разходки из планината са и бизнес.

На фирмени релакс програми залагат в Могилица. Селото, известно предимно с Агушевите конаци, се превръща в място за ваканции, трениращи колективния усет. Програмите за тимбилдинг акцентират върху пешеходни преходи из планината, релаксиране сред тишината на неповторими природни пейзажи, опитване на менюто и ритъма на живот на родопските столетници, твърди Митко Чочев, кмет на Могилица. Преминавайки пеша десетки километри в планината, компютърни специалисти сравняват преживяванията си като "форматиране на диска", разказват местни хотелиери. Забравили за градските офиси и канцеларии, секретарки и бизнес дами изпробват кулинарните си умения в приготвяне на родопски специалитети.

Игри с елементи на сървайвър се срещат при тимбилдинг програмите в района на Смолян, допълва Георги Пампоров, изпълнителен директор на Регионалната туристическа асоциация "Родопи". Наред с неизменните колективни туристически преходи из скалите край Смолян, екипните екскурзии включват понякога и сюжети за оцеляване, преминавайки с джипове и лодки в дълги сървайвър маршрути.

Хотелите на "Пампорово" също приютяват фирмени колективни проекти. След умората от пешеходстване в околностите на вр.Снежанка, компаниите продължават тренинга с игри от типа "мозъчна атака", обясняват хотелиери. Надпревара по спортен риболов, стрелби, пейнтбол се използва за провокиране на състезателния дух при сплотяващи екипите почивки в района на Златоград.

С тимбилдинг офертите хотелите в Родопите започват да продават като марка атмосферата на дружелюбност, кооперативност и готовност да работиш с протегната ръка. Споделеното усещане, че времето е спряло, е част от търсения ефект на екипност.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed