10 Май 2024

Вие сте тук

С 3,6 млн лв ще възстановяват реликви от времето на Йовков в Добрич

21.11.2011

Общината в Добрич подготвя тръжните процедури за избор на фирми, които ще обновят забележителности по проекта "Йовковият Добрич - съвременна туристическа дестинация", съобщи БТА, цитирайки заместник-кмета Камелия Койчева.

С подкрепата на оперативната програма "Регионално развитие" ще бъдат вложени повече от 3 600 000 лева за реновиране на реликви от времето на писателя. Предвижда се напролет да започнат ремонтните работи в къщата-музей "Йордан Йовков", която е обявена за паметник на културата. В този дом писателят се венчава за младата учителка Деспина Колева и започва да пише повестта "Жетварят".

Проектът предвижда в двора на къщата да бъде вдигната скулптура на Йовковия герой Люцкан. Туристите ще могат да пускат в кошницата на "продавача на цветя" бележчици със свои съкровени пожелания и да почетат книга от Йовковата библиотека.

В дом-паметника "Йордан Йовков", в който се съхраняват повече от 10 000 фондови единици, ще бъде открит информационен център. И двата обекта са част от движението "Сто национални туристически обекта".

В рамките на проекта ще се състои и фестивалът "В света на Йовковите герои", допълни Камелия Койчева. Възрастни и деца ще дефилират в костюми на персонажи от литературното наследство на писателя.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed