30 Апр. 2024

Вие сте тук

Съюзът на пивоварите в България съчета традиции и бъдеще по време на Есенния бирен салон

02.12.2011

Българската бира и пивопроизводство – от артефактите на древността до нанотехнологиите на съвременната наука бяха акцентите на традиционния Есенен бирен салон, организиран от Съюза на пивоварите в България. Събитието събра на едно място археолога проф.Николай Овчаров, посланика на Дания Н.Пр. Коре Янсон, барда Васко Кръпката, диетолога проф. Донка Байкова, вицепрезидента на Европейската асоциация на шеф-готвачите Ради Стамболов, писателя и председател на Бирената партия Жоро Гълов, много медии, топ мениджърите на пивоварните компании, представители на държавната администрация, научните среди, артистичната бохема и на дипломатически мисии.

„Присъствието ви тук тази вечер е още едно доказателство, че бирата е общоевропейската напитка на непринуденото общуване. Миналата седмица председателят на Европейската комисия г-н Барозу даде висока оценка на пивоварната индустрия, която има съществен принос към икономиката и социалните приоритети на страните от ЕС, формирайки в потребителите нова култура за умерена консумация. Българските пивовари са активни участници в тези процеси. Добавената стойност на бирената индустрия в страната се изчислява на 219 милиона лева, а приходите към бюджета – 297 милиона лева. Работната заетост в българските пивоварни е 3000 човека, а индиректната - в секторите на нашите доставчици, е над 8000 работни места.”, коментира председателят на Съюза на пивоварите Рууд ван ден Ейнден.

Есенният бирен салон е част от тържествените инициативи, с които през тази година родните пивовари отбелязват три емблематични юбилея – 55 години българска пивоварна наука, 20 години Съюз на пивоварите в България и 130 години пивоварна индустрия в страната. По повод историята и традициите, известният познавач на древността проф. Николай Овчаров представи артефакти за приготвяне на пиво по нашите земи, които подкрепят тезата, че напитката е била позната отпреди близо 10 000 години, макар и в далеч по-примитивен вид от днешната бира.

В продължение на научните съобщения, проф. дтн Валентин Бъчваров – директор на Института по криобиология и хранителни технологии, представи качествата и полезните свойства на пивото при умерена консумация. Той обясни, че те се дължат най-вече на хранителните вещества на растителните суровини ечемичен малц и хмел, които заедно с бирената мая и водата, категоризират пивото като изцяло натурална напитка. Десетките изследвания, проведени от проф. Бъчваров и негови колеги върху ефекта от умерената консумация на бира, са убедително доказателство, че кехлибарената напитка може да бъде част от здравословния хранителен режим на хората над 18 години.

Тъмната бира е добър пример за тази констатация. Тя е по-плътна заради специалните тъмни малцове, което носи голяма наситеност на характерните за бирата антиоксиданти, полифеноли и флаваноиди, минерали, витамини от групата В, ресвиратрол. Тези качества правят тъмното пиво много подходящо за консумация през зимните месеци и все по-голям кръг потребители оценяват неговите плътни вкусове и аромати. По данни на Съюза на пивоварите традиционно в периода октомври – март консумацията на тъмни бири в страната заема около 10% , а годишният им пазарен дял е между 3 и 4%.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed