27 Апр. 2024

Вие сте тук

Сурвакарски маски събира етнографски център

10.11.2011

Етнографски център събира сурвакарските маски в Ковачевци, съобщи кметът на селото Васил Станимиров, цитиран от БТА . Сурвакарската традиция датира тук от хилядолетия, затова и районът се нарича Долината на маските. От общо 10 села в общината, само в две - Егълница и Слатино, няма сурвакарски групи.

Инициативата се осъществява по проект, спечелен по оперативната програма за развитие на селските райони. Той е на стойност 289 000 лева. Ще бъдат изградени информационен център, работилница за изработване на маски и зала за семинари. Всяка сурвакарска група ще предложи свои експонати, които ще бъдат купени за колекцията.

Преди години ковачевското село Светля бе включено в маршрут на американски туроператор. Групи задокеански туристи идваха в населеното място, за да наблюдават на живо шествието на сурвакарите. Наскоро обичаите в района са филмирани от телевизионен екип от Дубай.
Съвместни вечеринки, показващи празничната обредност и обичаите на двата района, ще бъдат направени по линия на трансграничното сътрудничество с община Цариброд от Западните покрайнини. Подобен проект ще бъде осъществен и с италианския град Палермо.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed