12 Май 2024

Вие сте тук

Сурвакари прогониха злото в Пернишко

15.01.2012


Вълшебна нощ изживяха жителите на десетки села в Пернишко, Радомирско, Земенско и Ковачевско. По хилядолетна традиция, както всяка година в нощта на 13 срещу 14 януари, магията на Сурва събра врекли се в традицията маскирани и стотици очаровани от духа на този празник. Стотици факли озариха нощта, лумнаха огньовете, които изгориха всяко зло, проглушителен звън от тежки звонци и страховити маски прогониха лошотията.

Традиционно едно от най-впечатляващите зрелища бе в с. Габров дол. Там си дадоха среща сурвакари от Габров дол и Светля,  две от най-многобройните групи, носители на престижни награди от национални и международни фестивали и конкурси. В организацията на празника се включиха и танцьорите от нашумялата формация „Masters Of The Dance”. За начало възрастните сурвакари от Габров дол предадоха символично традицията на своите наследници. Двамата булюкбашии кръстосаха саби и водачът на детската група обеща да съхранява традицията, предавана от векове. Повече от 20 деца, най-малките от които бяха едва 3-4 годишни, но чиито сърца вече туптят в ритъма на сурвакарските звонци, се наддрънкваха със своите бащи и дядовци.

Самобитен ритуал – традиционна граовска сватба – представиха танцьорите от формация „Masters Of The Dance”. В атрактивен спектакъл артистите показаха как тече подготовката за сватбения ритуал в дома на булката и младоженеца - как се облича и приготвя булката, как се прощава с родния си дом, как ритуално се бръсне младоженецът. В трупата се присъедини и артист – магаре. То подкара каруцата, с която младоженецът и неговите близки отиват за булката. Разиграна бе вълнуващата среща между двамата млади и задължителните ритуали, които я съпътстват.

И в сюблимния момент, когато булката се качи на каручката до своя съпруг и двамата трябваше да тръгнат за новия си дом, ЧЕЗ не издържа на напрежението и токът в няколко села в околността изгасна. Това не попречи на Майсторите на танца да извият кръшно сватбено хоро. А после нощта се озари от стотици факли, с които всеки от маскираните сурвакари от двете села се включи в зрелищното факелно шествие. Мощен звън от стотици хлопатари огласи нощта и прогони надалеч злите духове. А страховитите маски заиграха своето лудо хоро. Накрая всички хвърлиха своите факли в приготвения за запалване огън, който озари тъмнината и стопли сърцата в зимната нощ. Рано тази сутрин сурвакарите обиколиха всички къщи в селото, за да наричат за здраве и берекет, а стопаните ги дариха щедро с баници и пити, орехи и сушени плодове, вино и ракия.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed