28 Март 2024

Вие сте тук

Султански хамам ще посреща гостите на Бургас

06.08.2014

Истински султански хамам ще посреща догодина гостите на Бургас. Банята на Сюлейман Великолепни в археологическия комплекс Аква Калиде ще бъде готова през есента, а  през следващия туристически сезон впечатляващият културно-исторически обект с национално значение ще посреща туристи в пълния си блясък, съобщиха от общината.

 

Кметът Димитър Николов провери на място как върви реставрацията,  която се финансира от Община Бургас. Инспекцията показа, че дейностите се извършват в срок и ще приключат до есента.

 

Впечатляващата постройка вече е изцяло реставрирана, като при  мащабната реконструкцията е следвана стриктно автентичната й визия. Тя е облицована в мрамор и характерна за Ориента керамика.

 

Източният шик на банята се допълва от естествено и художествено осветление.

 

Идеята е банята на Сюлейман от 17 век да бъде превърната в туристическа атракция – жив музей на минералната вода и лечебните процедури.

 

Община Бургас има цялостна концепция за експозиция на всички артефакти от Аква Калиде пред местните жители и туристи. Поетапно след археологическите разкопки стартира реставрацията, консервацията и социализацията на археологическия комплекс.

 

Следващият етап предвижда пространството зад чешмата, която Община Бургас изгради наново, да бъде благоустроено. Там ще бъде изградена постройка в същия архитектурен стил като банята.Тя ще бъде заобиколена от пищна растителност и паркова мебел. Ще има  още информационен център, зала за презентации и кафене, обясни Йорданка Ананиева, зам.–кмет по образование и култура.

 

След това ще стартира изграждането на първото ниво на Музея, който ще представлява римска баня с топъл и студен басейн, място за масаж с билкови и естествени продукти.

 

Музейната експозиция ще включва всички артефакти, открити на Аква Калиде – златни монети, медицински инструменти, пособия за баня.

 

Ще бъдат поставени и указателни табелки и визуализации на всички обекти в архитектурния резерват.

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed