02 Май 2024

Вие сте тук

Сто милиона европейци не са използвали никога интернет

15.12.2011

Една пета от населението на Европейския съюз или общо 100 милиона души  никога не са използвали интернет, съобщи Евростат, цитиран от "Ройтерс". Даннита показват, че разделението между онлайн грамотния север и по-бедната Южна и Източна Европа става все по-голямо.

Над половината население на Румъния и по-малко от половината български граждани нямат интернет достъп у дома, сочат данните, публикувани в сряда. Статистиката подчертава не само географските различия в един от най-развитите региони в света, но и отсъствието на достъп на по-бедните хора до по-евтини стоки и услуги на милиони хора, осигурявани от интернет.

"За много хора днес е трудно да живеят без интернет. Въпреки това намаляваща, но все още непренебрежима част от населението на ЕС никога не е използвала интернет", посочва Евростат. Една четвърт  от хората между 16 и 74 години в 27-те страни членки никога не са имали достъп до глобалната мрежа.

Макар и достъпът до интернет като цяло да се е увеличил пред последните пет години, все още има голяма разлика между държавите – 45% от българите имат интернет връзка, докато в Холандия този дял е 94%. Други държави, в които над 90% от населението има интернет достъп, са Люксембург, Швеция и Дания. На дъното на класацията са румънците, от които 54% никога не са използвали интернет - нито вкъщи, нито в интернет кафе или през смартфон.

Държавите с най-нисък дял от населението, което използва интернет, са и тези с най-малък брой фиксирани високоскоростни връзки и които пазаруват най-малко онлайн. Онлайн бизнесът е най-напреднал във Великобритания, Дания и Швеция, където той е осигурявал между 5.8 и 7.2% от брутния вътрешен продукт (БВП), смята Boston Consulting Group. Във Великобритания през изминалата година над 80% от хората между 16 и 74 години са пазарували по интернет. Най-малко са тези в Румъния и България (13%)

Според "Ройтерс" най-изненадващият резултат е в Испания, където делът на хората с интернет достъп е сравнително скромен (64%), а онлайн пазаруването също се практикува от малко хора (39%).

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed