03 Май 2024

Вие сте тук

Стогодишна мелница в Балчик отново ще бъде навигатор за корабите

26.08.2011

Стогодишна мелница в Балчик, която моряците откриват като навигационен знак в старите лоции, отново ще стане "емблема" на северния бряг. Сградата е запечатана на много пощенски картички в началото на миналия век. Старината е сред паметниците на културата в Балчик, за които вече е спечелен финансов ресурс от 5 539 000 лева по оперативната програма "Регионално развитие", за да бъдат превърнати в туристически атракции, съобщихДимитрин Димитров - началник на дирекция "Туризъм, екология, еврофондове" в общината в морския град.

Върху южната фасада на мелницата ще бъде възстановен и отново монтиран знакът от две метални стрелки, които са ориентир за корабите при навлизане в пристанището, каза архитект Владимир Попов. Заедно с архитект Велин Нейчев двамата са автори на проекта за реконструкция и консервация на сградата. Паметникът на културата е и паметник на индустрията в Балчик и е белязан с любопитна история.

Мелницата е построена през 1909 година и е сред най-модерните сгради по това време на Балканите, разказа  Дарин Канавров от Историческия музей в Балчик, проучвал стопанското минало на сградата.

В първите години на миналия век четирима предприемачи в морския град основават Анонимно индустриално дружество, което се заема с начинанието. Проектът и технологичното оборудване са възложени на водещите европейски фирми в бранша - "Luther" и "Eisenbeton" от Германия. Българските предприемачи се "равняват" по модерните технологии, които по това време са внедрени в най-големите силози в Европа - Франкфурт на Майн, Мюнхен, Генуа, Венеция, Будапеща.

В пететажната сграда в Балчик за първи път в страната строителите градят железобетонна конструкция, посочи историкът. Желязото и циментът са доставени от Германия. В морския град се извисяват и първите железобетонни силози, влиза в действие първата прахоуловителна система.
Макар основното средство за превоз на материалите по това време да е каруцата, мелницата е построена само за една година. В обекта са вложени 1 100 000 лева. Според статистически данни мелницата произвежда по 12 вагона брашно на денонощие, което се смята за най-качественото в страната. Анонимното индустриално дружество изнася продукта за Истанбул, Солун, Египет. Предприятието е сред първите, в които тръгва производствена линия за грис и макарони.

Мелницата е имала стратегическо значение за изхранването на българската армия, затова неслучайно попада в прицела на руския флот през 1916 година, коментира Канавров. На 7 септември обектът е обстрелван от два ескадрени миноносеца и само за двайсет минути се превръща в горяща факла. По обекта са нанесени много поражения и производството никога повече не е възстановено заради унищоженото скъпо оборудване.
Сградата е ремонтирана по време на румънската окупация на Южна Добруджа, а през 80-те години на миналия век основно е реконструирана. Паметникът на културата приютява младежки дом, офисите на Гранична полиция, фитнес зала. Докато архитектите не откриват в старината възможност да я превърнат в културен феномен и туристическа атракция.

От Голямата мелница ще тръгват всички маршрути в Белия град, каза архитект Владимир Попов. Той е сред създателите на клуб "Приятели на Балчик", който привлича български и румънски архитекти, изследователи, университетски преподаватели, радетели на каузата уникалният облик на Белия град да бъде запазен.

Експозиция "Пътят на зърното" ще събере части от старите мелничарски машини и технологични линии. Туристите ще могат да надникват от различни равнища на сградата във вътрешността на един от силозите през специално направени процепи. От върха на силоза ефектно ще се "изсипва" зърно чрез проектор.

В сбирките "Знаци на времето" и "Културни маршрути" ще бъдат подредени най-значимите артефакти от седем цивилизации, оставили следи на морския бряг. Чрез възстановки, мултимедия, музейни експонати ще бъдат представени исторически личности, архитектурни и природни забележителности. Сред атракциите ще бъде макет на Балчик в мащаб 1 към 500 с най-емблематичните сгради, посочи архитект Попов.

В новия туристически и информационен център ще има щанд за сувенири, кафе-бар за отдих, а на най-горния етаж ще се настанят ателиета за художници. Архитектите ще акцентират навсякъде върху минималистично-технологичния облик на сградата. Стените ще бъдат почистени от напластяванията, а багрите ще привличат погледа от кремавобяло до сигнално бяло. Облицовките по фасадата ще бъдат от бял варовик. Кипариси, вградени в настилката осветителни тела, малък площад ще красят пространството около мелницата.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed