23 Апр. 2024

Вие сте тук

Стефан Шарлопов : Държавата да си свърши своята работа!

28.05.2014

Подкрепата на държавата за туризма трябва да е много по-сериозна, защото това е бъдещето на българската икономика. Това заяви председателят на Българския съюз за балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов при откриването на  първия конгрес на организацията, който започна работа днес в курорта Хисар.

 

„До тук сме с апостолската работа. От 6-7 години отделяме време и лични средства, за да може светът да разбере какво е България. Като си плащаме данъците към бюджета обаче, имаме право част от тях да се връщат като финансиране на мероприятия като това, на туристическа реклама и пр.“, каза той. По думите му финансовата подкрепа на държавата за събитието е била значително по-малка, отколкото тази на община Хисаря.

 

Има огромен потенциал за развитие на балнео- и СПА туризъм в България, смята Шарлопов. Той оценява като положителен факта, че  в Министерството на икономиката и енергетиката  се разработва концепция за развитието му, но смята, че държавата не може да се ограничи само с теория. „Искаме държавата да ни подкрепи и финансово“, подчерта той.

 

Според Шарлопов за  развитието на българския балнео и СПА туризъм трябва работят заедно държавата, общините и съюзът, в който са представени хотелиери, туроператори и консултантски фирми. Само тогава ще имаме успехи, каза той.

 

Съюзът ще настоява също държавата да направи ясно разграничение между балнео, СПА и уелнес и да бъдат въведени европейските критерии. В противен случай ще девалвираме тези понятия и ще загубим ценно предимство, посочи той.

 

Според него държавата към момента явно не желае да подпомага работещите организации. Ако  те получаваха държавно финансиране за дейността си и за рекламиране на определени видове туризъм,  щеше да е ясно за какво са похарчени средствата и разходът ще е значително по-ефективен.  

 

За последните десет години в СПА индустрията у нас са инвестирани над 1 милиард евро, каза председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов.  Държавата трябва да се намеси и да изкара на светло сивата икономика, чийто дял в туризма в момента е 60%.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed