04 Май 2024

Вие сте тук

Стачка на таксиметровите шофьори в Атина създаде проблеми пред туристите в разгара на сезона

18.07.2011

Придвижването на хиляди туристи в Гърция бе затруднено днес от стачката на таксиметровите шофьори, които блокираха пътните артерии към летището в Атина и към пристанищата на Пирея, Патра и Солун, предаде ДПА. В разгара на сезона туристите бяха затруднени да се придвижат навреме за планираните фериботни връзки и самолетни полети.

Собствениците на таксита в Гърция започнаха днес 48-часова стачка в знак на протест срещу решение на правителството за пълна либерализация на сектора под натиска на международните кредитори на страната - ЕС и МВФ. Мярката цели засилване на конкуренцията и развитие на пазарната икономика.

Държавният прокурор нареди на полицията да се намеси и да арестува, ако е необходимо, таксиметровите шофьори по обвинения за възпрепятстване на движението в разгара на туристическия сезон.

Около 2000 таксита се наредиха на пътя към атинското летище, като оставиха само тесен коридор за минаване и предизвикаха 9-километрово задръстване.

Персоналът на международното летище в Атина посъветва пътниците да използват метрото. Петнайсет полета бяха отложени с по 20 минути, за да изчакат пътниците, задържани от проблемите в трафика.

Таксита блокираха и пътя към пътническия терминал на пристанище Пирея. Стотици паркирани жълти коли попречиха на автобусите да стигнат до 10-те круизни кораба, закотвени в пристанището, за да отведат 16 000 пътници на туристическа обиколка.

Пристанищните власти съобщиха, че по-късно ситуацията малко се е облекчила, след като таксиметровите шофьори решили да се присъединят към колегите си от летището в протестно шествие из центъра на Атина.

Подобни проблеми с движението имаше днес и на пристанище Патра, което е основната отправна точка към Италия, както и на пристанището в Солун.
Според синдикатите на таксиметровите шофьори скъпите лицензи, които са купили водачите, за да могат да упражняват тази дейност, ще станат безполезни след "отварянето" на професията.

"Дълбоко съжалявам за това, което става, но моите колеги виждат бъдещето си все по-несигурно", казва представителят на синдиката на таксиметровите шофьори в Атина Константинос Димос.

"Ако сте взели 200 000 евро заем, за да купите кола и лиценз за такси според законите на страната, и изведнъж ви кажат, че утре няма да имате нищо, кажете ми какво щяхте да правите", попита реторично Димос.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed