13 Май 2024

Вие сте тук

Стачка затвори Акропола за Коледа

26.12.2011

Стотици туристи не можаха да посетят Акропола в Атина на Коледа, тъй като пазачите на археологическата забележителност обявиха стачка с искане на заплащане на извънредния труд, съобщи Ройтерс.


Посетителите се задоволиха само със снимка пред затворените порти на Акропола, надничайки през решетките, за да зърнат храма от 5 век преди Христа. "Тъпо е, защото това е едно от основните места...Това проваля целия ни уикенд", каза Анита Емин, 25-годишна туристка от САЩ.

Гърция бе залята от вълна от стачки заради мерките за икономии, които наложи правителството, за да изпълни условията на международните кредитори, които отпускат спасителната за страната финансова помощ. Жизненоважният за гръцката икономика туристически сектор вече бе засегнат от стачка на таксиметровите шофьори и други работещи в сферата на услугите.

Охранителите в много от археологическите обекти в Гърция излязоха от събота в стачка, като обявиха, че ще си остават вкъщи всеки уикенд, докато правителството не им изплати дължимите суми за работа през почивните дни за последните два месеца.

"Ние сме работещи хора. Заплатите ни бяха сериозно намалени заради икономическата криза и не можем да продължим да работим, без да ни се плаща", заяви председателят на синдиката на охранителите Янис Маврикопулос.

Акрополът е сред водещите атракции на туристическата индустрия, която съставлява почти една пета от гръцката икономика.

"Като се има предвид, че туризмът е един от основните източници на приходи, мисля, че те трябва да намерят друг начин да изразят недоволството си спрямо своите работодатели", коментира Едуардо Гувея, 34-годишен посетител от Бразилия.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed