17 Май 2024

Вие сте тук

Специалност "Медицина на пътуването и туризма" въвежда МУ Варна

10.02.2012

Студентите от Медицинския университет във Варна вече ще имат възможност да изучават като свободно избираема нова дисциплина, наречена "Медицина на авиацията, мореплаването, пътуването и туризма". Това съобщи БТА, цитирайки ректора на учебното заведение проф.Анелия Клисарова.

 

Със съставянето на учебната програма и разработването на целия проект е ангажиран доц.Любомир Алексиев, началник на научно-приложен център по авиационна и морска медицина към ВМА. В момента във Варна има дисциплина по морска медицина, към която има много голям интерес, посочи проф.Клисарова. По думите й с разширяването на материала ще бъде увеличен броят на учебните часовете. Младежите ще учат включително тропическа медицина и изработване на експертизи за работещи зад граница.

 

Началото на новата дисциплина ще бъде поставено в близките дни, като за курса са записани 40 младежи. Следващата стъпка ще бъде да поискаме новата дисциплина да влезе като високоспециализирана дейност към авиационната медицина, обясни проф.Клисарова. По думите й това ще даде възможност тя да прерастне в специалност, която ще се изучава в университета. Медицината на пътуванията придобива взе по-голямо значение, защото много хора пътуват не само по работа, но и като туристи, допълни доц.Алексиев. Той подчерта, че новата дисциплина ще помогне нивото на българските лекари да бъде на европейско и световно ниво.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed