01 Май 2024

Вие сте тук

Слънчев бряг АД отново обвини хотелиерите за неверни твърдения

05.07.2011

Ръководството на "Слънчев бряг" АД разпространи изявление, в което опровергава обвиненията на хотелиерите от Съюза на собствениците в Слънчев бряг и ги обвинява в разпространяване на неверни твърдения.

Ръководството на „Слънчев бряг” АД изпълнява стриктно изискванията, които е поело като ангажимент пред българската държава и българското общество – да въведе най-после ред и законност за всички в туристическия комплекс, се посочва в писмото. "Видът на курорта е незадоволителен и играе определено негативна роля, както пред българските туристи, така и пред гостите от чужбина. Констатацията може да бъде направена обективно от всеки посетител. Презастрояването с хотели, хаосът на незаконни заведения, обекти, сергии и битпазарска търговия, превърна един от най-привлекателните ни морски курорти в нискоразрядно място за алкохолен и сексуален туризъм. Това определено не отговаря на интересите на българските туризъм и общество. Нелогично е хора, които са виновни, или са допринесли пряко през годините за трагичното състояние, днес да се обявяват за апостоли на законността и реда", пише още в документа.

Обвиненията, отправени  "от страна на няколко собственици на хотели в Слънчев бряг за „незаконосъобразност” на действията на ръководството, са откровени неистини, целящи да заблудят медиите и да предизвикат отстъпление от намеренията на държавата да сложи ред в комплекса", подчертават от ръководството на Слънчев бряг АД. Според него те са "дело на няколко души, които са си приписали правото да говорят от името на всички хотелиери в Слънчев бряг, но фактически преследват единствено своите частни интереси, които са в противоречие с общите".

Като категорично неверно се окачествява оповестеното от хотелиерите Елена Иванова и Сава Чоролеев твърдение, че дружеството събира незаконни такси. "Въпросът е разгледан подробно и компетентно от Прокуратурата, която е излязла на 24.06.2011 г. с изрично становище, че всички заповеди и действия на ръководството на Слънчев бряг са законосъобразни. Пътните платна и алеите на територията на комплекса се явяват частни пътища по смисъла на чл. 8, ал. 4 от Закона за пътищата. Съгласно този закон „Слънчев бряг” АД като собственик има право да управлява пътната мрежа и да регламентира реда и начина за нейната експлоатация, се казва в прокурорската резолюция. Няма никакъв начин собствеността да премине в управление на Община Несебър, защото от 1991 г. в България това се регламентира единствено от чл. 17, ал. 2 от Конституцията на страната и може да стане само срещу справедливо възмездно плащане. До момента общината не е изявила никакво желание за това. Освен това Община Несебър е в правомощия да премахва незаконните обекти констатирани на територията на комплекса, но от нейна страна не се предприемат адекватни мерки за това", се посочва още в докумесна.

Според ръководството на Слънчев бряг АД неистина е и, че таксата за таксиметров автомобил, което да има право да работи по алеите на курорта е 884 лв. и то при паркиране на такситата на терени на хотелиерите. Таксата е 200 лв и е посочена на сайта на "Слънчев бряг" . 

Другите неверни твърдения според авторите на документа са, че ВиК мрежата не е на „Слънчев бряг” АД. Напротив – тя е 100% собственост на държавната фирма, а сметките за нейната амортизация се плащат от дружеството, се подчертава в него. 100% собствена е и мрежата за оптично окабеляване и видеонаблюдение, което е изрично изискване на МВР за борба с криминалитета и престъпността. "Хотелиерите са длъжни, а „Слънчев бряг” АД е отговорно за събирането на „инфраструктурна такса” според приватизационните договори. Тази такса за пръв път се формира, като конкретни и точни отчисления за всички услуги, които предоставя акционерното дружество в специална План сметка. Дружеството се грижи за поддръжката на алеите, тротоарите, паркозоните, зелените площи, видеонаблюдението и оптичната връзка за мултимедийно обслужване, за осветлението и т.н. услуги, без които туризмът и животът в курорта са немислими. В последните 10 г. държавата е инвестирала колосалната сума над 150 000 000 лв. в инфраструктурата на курортния комплекс. Парите са изплатени от българския данъкоплатец, както и от миноритарните акционери с 25% от капитала. Последните излязоха с официално изявление до МИЕТ в подкрепа на ръководството на дружеството и че не приемат прехвърлянето на инфраструктурата в общинско владение", пише оте в изявлението.

Ръководството на „Слънчев бряг” АД е изпратило официални писма до Министъра на МРРБ г-н Росен Плевнелиев, да посети комплекса и лично да се увери за състоянието на концесиониране на крайбрежната ивица и безкрайните стени от търговски обекти и заведения, които спират свободния достъп и изглед към морето. Официално писмо е изпратено и до Община Несебър да влезе в законовите си правомощия и да пристъпи към отстраняване на закононарушенията по съответния ред, дори ако се наложи и премахване на незаконните обекти, които стоят необезпокоявани от години. Подобни сергии, магазини и заведения генерират сенчеста икономика от мащаба на стотици милиони лева на сезон, която не плаща нужните данъци към държавния бюджет. "Оставаме в впечатлението, че подобна дейност явно е много удобна и доходоносна за определени „собственици”, които превърнаха протестите срещу законните мерки в основно занимание през туристическия сезон", се казва в заключение в документа.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed