03 Май 2024

Вие сте тук

"Слънчев бряг"АД: Държава и община трябва да решат за имената на улиците в курорта

13.09.2011

Държавата в лицето на Министерството на икономиката не би могла да вземе решение относно именуването на улиците, тъй като това е от правомощията на местната власт, се казва в разпространето съобщение от ръководството на "Слънчев бряг" АД. 
Становището е във връзка с депозираното желание до Министерството на икономиката от страна на хотелиери, сградите в курорта да имат адресна регистрация, а улиците да бъдат именувани и номерирани.
Курортният комплекс е разделен на западна и източна зона, като между тях съществуват значителни разлики. Слънчев бряг- запад е квартал на гр. Несебър и като такъв е част от населено място. В този смисъл всички въпроси и проблеми би следвало да се решават от община Несебър, в чиито граници се намира кварталът.
От своя страна, Слънчев бряг- изток е селищно образувание със статут на курортен комплекс, чиято инфраструктура е собственост на „Слънчев бряг" АД, с мажоритарен собственик република България.
Въпреки това наименуването на улиците и в последствие номерирането на сградите е от правомощията отново единствено на общинския съвет, на чиято територия се намира курортът- в случая този на гр. Несебър. Именно несебърските общинари трябва да проведат дебат и да решат дали и доколко е целесъобразно приравняването на курорт като Слънчев бряг със стандартно селищно образувание. От друга страна само правителството може да реши дали Слънчев бряг-изток ще продължи да се развива като курортен комплекс, какъвто е бил досега или ще се влее в редиците на хилядите селища в България. Каквото и да бъде решението, задължително на първо място промените трябва да бъдат законодателни, а чак след това община Несебър да се произнесе за административните.

Въпреки строителния бум в последните години и многото закупени апартаменти, в Слънчев бряг почти няма новорегистрирани постоянно пребиваващи, а жилищата се използват като ваканционни имоти. Позовавайки се на световната практика, в курорт от подобен тип не би следвало да има имена и номера на улиците. Не е невъзможно обаче с решение на общинския съвет в Несебър най-горещата точка за почивка по българското Черноморието след време да се превърне в обикновен град с всички бюрократични последици от това, се казва още в съобщението.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed