28 Апр. 2024

Вие сте тук

Ски зоната в Банско - с 647 декара над позволеното

30.06.2011

На оперативно заседание правителството решило да не разваля договора, което ще убие туризма в Банско за 5-6 години, докато се избере нов концесионер. Няма да се събарят и построените лифтове върху завзетата територия. Вместо това министрите ще променят закона за концесиите, за да направят промени в договора с “Юлен” АД и да узаконят промените в площта.

След сигнал от ЮНЕСКО, че туристическата зона в националния парк “Пирин” е неправомерно разширена, геодезическа фирма заснела терените под контрола на друга независима компания. И се оказало, че българските екоорганизации и ЮНЕСКО са прави.

Природозащитници от WWF окачествиха решението на правителството като скандално.

"Не спазвайте закона", е озаглавена статията на първа страница на вестник "Пари", в която се подчертава, че вместо да санкционира незаконно изградените ски писти от фирма "Юлен" в Банско, правителството реши да промени закона и да узакони пистите. Така кабинетът казва и на останалите "Не спазвайте закона", посочва вестникът.

От "Юлен" АД съобщиха, цитирани от БТА, че не са уведомени и не разполагат с никаква информация за измерената концесионна площ в скизоната "Банско", тъй като от Министерството на околната среда и водите не са им предоставили резултати.

Не сме наясно дали при измерването са включени всички заварени писти и съоръжения преди подписване на концесионния договор. Отговорно заявяваме, че всяко инвестиционно намерение в скизона "Банско" е осъществявано законно, при спазване на териториалните устройствени планове за скизона "Банско" и след получаване на съответното разрешение от Министерството на околната среда и водите, което упражнява правата на държавата в концесионния договор. Не може да се твърди, че в Банско пистите и съоръженията са незаконни, се посочва в съобщението.
От "Юлен" АД добавят, че концесионният договор за скизоната "Банско" е сключен през 2001 г., без да разглежда потенциални отношения между площ и съоръжения при развитието на скизоната. От фирмата посочват, че в договора съществуват очевидни несъответствия между определената концесионна площ и концесионните обекти.
Ние приветстваме опита на настоящото правителство да разреши създадения в годините проблем, за да няма каквото и да било съмнение, че сме извършили незаконна дейност, допълват от "Юлен" АД.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed