28 Апр. 2024

Вие сте тук

Сигурност в банята за гости от третата възраст

29.09.2010

THExperts

Хората от третата възраст стават все по-чести гости в хотела. Независимо дали са предпочитаните ви клиенти или не, това е факт, с който трябва да се съобразяваме. И докато средностатистическият български пенсионер поради разбираеми причини все още се въздържа от пътешествия, западноевропейският се появява все по-често на нашите ширини, запълвайки празнотите в хотелите в крилата на сезона и предоставяйки ни възможност да го удължим.

През 2010 г се отбелязват 20 години от честването на 1 октомври - Международен ден на възрастните хора. На този ден ООН насочва общественото внимание към предизвикателствата пред застаряващото население през 21-ви век. По прогнози на организацията до 2050 г броят на хората по света, които ще са на възраст над 60 години, ще нарасне от 600 милиона на близо 2 милиарда души. Това налага да се отговори на нуждите на тази част от населението с подходящи решения за дома и свободното им време.

Хотелът е мястото, където туристът от третата възраст може да се окаже най-уязвим – просто поради това, че не е съобразен с конкретни специфични нужди на възрастните хора. Банята е едно от местата, което възрастните хора изпитват най-много проблеми, затова ако искате да ги виждате сред своите гости, е добре да пригодите част от помещенията за техните нужди.

Добрата новина е, че доставчиците все по-често се замислят за възрастните хора, работейки за създаването продукти, които са сигурни и достъпни и заедно с това иновативни и красиви.

От Идеал Стандарт – компанията, която предоставя оборудване за повечето български хотели, твърдят, че работят в сътрудничество с водещи дизайнери, които не само следят актуалните тенденции, но и отчитат нуждите на възрастните клиенти.

Робин Левин, водещ дизайнер от Великобритания, който работи за Идеал Стандарт повече от 30 години, споделя: „Всеизвестно е, че веднъж достигнал пенсионна възраст, човек се нуждае от повече комфорт и улеснения в банята. Това се отразява върху дизайна на продуктите за баня. Обичам да си представям, че създавам дизайн за самия себе си, тъй като вече наближавам 60-те. Това е моето мото: Какво бих харесал самият аз?”

Компанията предлага няколко колекции и продукти с повишени нива на защита при използване в банята без от това да страда техният дизайн.

Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да направите банята си комфортна и безопасна за възрастните хора:

Умни съвети за по-безопасна баня

С възрастта навеждането при почистване и достигане на ъглите и труднодостъпните места в банята става все по-затруднено. Продуктите, които не са монтирани към пода, не само правят помещението да изглежда по-просторно, но и улесняват почистването му.

Например, можете да поставите тоалетна чиния, биде или мебелировка със специално захващане за стена, на ниво малко по-високо от обичайното.

Колекции като Ideal Standard Connect и Ideal Standard SimplyU включват продукти, които дават тази възможност.

Избирайте смесители и термостати, проектирани с внимание към сигурността

Можете да инсталирате опростен смесител с единичен захват, който изисква минимални усилия за спиране и пускане на водата. Това ще облекчи най-вече хора, които по-трудно си служат с пръстите и китката.

Освен това, използвайки смесители с вграден термостат, можете да предотвратите риска от изгаряния

Продуктите Ideal Standard Attitude и Ceraterm 100/200 представят технологията COOL BODY, която предпазва смесителя от прекомерно загряване дори при течаща гореща вода. Благодарение на тази иновативна технология, смесителят може да бъде докосван без опасност от изгаряне.

Избирайте внимателно своята вана или душ:

Търсете вани без стъпала за постепенно потапяне. Стъпалата могат да бъдат опасни заради подхлъзване и падане.

Ваните Ideal Standard First и Ideal Standard Connect предлагат идеалното решение. Ideal Standard First има много нисък праг на преминаване – 7 см по-нисък от стандартните вани, което го прави изключително лесен за влизане и излизане за деца и възрастни хора. Дизайнът обаче не прави компромис с комфорта и дълбочината, които осигурява продуктът. Ваните Ideal Standard Connect позволяват инсталирането им да бъде с 40 мм по-ниско от нивото на стандартните вани, поради което са изключително подходящи за хора със затруднения в движението.

Не всички бани са достатъчно големи за инсталирането на вани. Когато избирате душ, помислете за мобилен модел за лесен достъп (дори от човек на инвалидна количка).

За да предотвратите евентуално подхлъзване във ваната или под душа, необхоимо е да осигурите специално покритие.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed