28 Апр. 2024

Вие сте тук

Сашка Въчкова, зам-кмет на Банско: Ще работим за развитието на туризма

13.12.2012

В навечерието на предстоящия зимен сезон Travel&Hospitality Experts разговаря с г-жа Сашка Въчкова,  заместник- кмет  на Банско с ресор туризъм. Тя бе любезна да отговори на въпроси, свързани с бъдещето развитие и проблемите на планинския курорт.

 

THExperts:  Госпожо Въчкова, през последните години Банско се утвърди като зимен курорт, но разрастването му бе съпътствано от редица проблеми. Какви са плановете Ви за по-нататъшно развитие на туризма в града?

 

Сашка Въчкова: Туризмът заема важно място в община Банско, защото се утвърди като основен поминък на голяма част от населението, което си изкарва прехраната чрез туризъм.

През последните години градът се превърна във водещ ски курорт, така че за нас основна задача е да поддържаме постигнатото ниво и да продължим да го развиваме. Трябва обаче да се помисли как да се използват в бъдеще по-пълноценно базата, природните дадености и културното наследство,  така че градът да се развие и като летен курорт.

Разбира се, туризмът се развива от бранша, а нашата цел е да му помагаме.  Затова основният акцент ще бъде поставен върху историческите забележителности. Вече имаме спечелен проект в тази насока и той предвижда  ремонт на исторически  забележителности, както и на два археологически обекта, които ще дадат нов поглед върху историческото наследство на града.  Ще бъде изграден и културно-информационен център в центъра на града, за който вече има отреден терен на мястото на бившето кино. Планираме дейностите по проекта да приключат до края на 2013 г.

 

Планираме да използваме съществуващите природни дадености, за да развием летни активности, свързани с планината – например, риболов във високопланинските езера, скално катерене, екстремни спортове и др. Това задължително трябва да стане с участието на хората, заети в този бизнес, с  браншовите организации, а от страна на общината ще осигурим поддържането на инфраструктурата. Тук трябва да севключи и и НП „Пирин“, защото голяма част от територията е част от парка.

 

Мислим и за разширяване на спортните активности в самия град и неговите околности. Разработили сме проет за изграждане на две футболни игрища, които ще бъдат построени между Банско и Добринище.  Това ще даде възможност  на различни отбори, които проявяват интерес към организирането на своите  летни лагери в Банско,  да използват курорта за подготовка и почивка през лятото.  Така ще подпомогнем хотелиерите да си запълнят легловата база в сезон, който е тредиционно слаб за тях.

 

Все повече хора искат да избягат от летните жеги в планината, така че мислим и за тяхното свободно време. В града вече имаме спортни площадки, но предвиждаме изграждането и на нови, за да задоволим големия интерес към спортовете – тенис на корт, плуване и др.  Имаме и други амбициозни идеи за следващите три-четири години, но тъй като са още на стадия предпроектни проучвания,  нека да не избързваме и да не ги оповестяваме преждевременно.

 

Упорито работим в посока развитие на културния туризъм. Към него има голям интерес и доказателство за това е високата посещаемост на летните фестивали, които традиционно се организират в Банско.  Има какво още да направим  в тази насока и ще продължим да търсим възможности за разнообразяване на почивката на хората и привличането им в Банско през целия летен сезон.

 

THExperts:  Как работите с браншовите организации и затруднява ли ви фактът, че те са няколко?

Сашка Въчкова: Трудно е, когато туристическият бизнес е разделен. Това обаче пречи не само на общинското ръководство, но преди всичко на тях самите. Въпреки това в Консултативния съвет по туризъм са представени и трите организации, така че общината работи с всички.  Изглежда обаче, че те вече са узрели и сами са стигнали до идеята за обединяване и създаване на една здрава, работеща организация, която да е ангажирана с проблемите на заетите в туристическия бизнес в Банско.   Ние ги стимулираме в тази насока, за да можем да работим заедно по-ефективно, но това е изцяло в техни ръце.

 

THExperts:  Не е тайна, че съществува голяма диспропорция между легловата база и инфраструктурата. Капацитетът на съществуващия кабинков лифт е недостатъчен за обслужването на всички скиори по време на високия сезон. Докъде стигна идеята за изграждане на втори лифт?

 

Сашка Въчкова: Изграждането на втори кабинков лифт е необходимост и общината го подкрепя. Необходимо е и разширяване на съществуващите ски писти, за да бъде Банско курорт, който задоволява изискванията на българските и чуждите туристи. Има обаче законови процедури, които трябва да се преминат. Предстои разработване на нов план за управление и план за развитието на Пирин, които ще бъдат приети след широко обсъждане.  И едва тогава ще може да се пристъпи към изграждането на нова инфраструктура.

 

THExperts: Очевидно е, чебизнесът в Банско е заинтересован от строителството на нови съоръжения. Нямате ли обаче опасения, че това ще бъде за сметка на природата и в крайна сметка ще рефлектира негативно върху развитието на туризма?

 

Сашка Въчкова: Ние всички живеем в Банско, до голяма степен си изкарваме хляба, благодарение на прекрасната природа, която имаме, така че никой не е заинтересован повече от нас да я запази. Смятам, че изказваните от някои опасения са неоснователни, а други са продиктувани не от загриженост за природата, а от съвсем други мотиви.

 

В момента едва 0,2% от територията на парка е заета с лифтове и писти. В сравнение с други държави с развит ски туризъм делът е незначителен. Трябва да се подчертае и фактът, че стриктно се спазват програмите за рекултивация. Никой няма интерес да бъде унищожена природата, защото без нея Банско не може да се развива.

 

THExperts:  Прави впечатление, че някои части на града са благоустроени, а в други улиците не са  дори асфалтирани, и това продължава с години. Хотелиерите се оплакват, че до базите им водят черни пътища, а това разваля имиджа на един международен курорт.  Как смятате да се справите с този проблем?

 

Сашка Въчкова: Това е един болен за нас проблем.Заварихме наследство, което ни шокира. Трябва да отбележим, че в миналото инвеститорите купуваха земеделска земя, сменяха предназначението й и изграждаха хотели, без изобщо да има изградена инфраструктура, без да са урегулирани имотите и без да има улична регулация.

 

Излишно е обаче да се връщаме назад в годините и да се обвиняваме. За община Банско изграждането на инфраструккурата е приоритетна задача.

 

Предстои да бъде гласуван нов общински устройствен план, който ще замени съществуващия, приет още през 90-те години. В него много от хотелите изобщо не фигурират. Така че тръгваме от там, откъдето е трябвало да се тръгне в самото начало.

 

За да бъде обаче изградена необходимата инфраструктура, трябва да бъде извършена улична регулация в кварталите и чак тогава да мислим за облагородяването им.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed