30 Апр. 2024

Вие сте тук

"Първият на Еверест" - носител на голямата награда в Банско

27.11.2011

Филмът "Първият на Еверест" на автора Джералд Салмина от Австрия заслужи голямата награда на XI-ия международен фестивал на планинарския филм "Банскофилмфест-2011". Наградата е за мощно киноизображение, осенено от величието на човешкия дух и в победата, и в поражението, каза при официалното обявяване на наградите снощи  председателят на журито проф. д-р Боян Биолчев.

Наред с почетния приз на фестивала - уникална дървена статуетка, изработена от резбаря Иван Вишанин от Банско, победителят във фестивала получи и професионална камера. На фестивала бяха показани близо сто филма. От тях 30 бяха включени в конкурсната програма.

Специалната награда на журито заслужи филмът "Във вълчата кожа" на Тим Коп и Майкъл Дилън /Австралия/. Наградата за български филм бе присъдена на "Сънувам старци" на Адела Пеева. Наградата на община Банско за филм, отразяващ бита и културата на планинарските народи, е за филма "Мбамбу и Лунните планини" на Луциян и Наташа Мунтян /Сърбия/. Наградата за цялостна реализация в екстремни условия журито присъди на филма "Тру дьо фер - желязната дупка" на Павол Барабаш /Словакия/.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed