30 Апр. 2024

Вие сте тук

Първият интерактивен музей ще бъде открит в Габрово през 2012

08.12.2011

Първият в страната виртуален музей, който ще представя индустриалното минало на Габрово, ще бъде създаден след година в балканския град. Това предвижда проект, спечелен по оперативната програма "Регионално развитие" в частта й за подкрепа на природни, културни и исторически забележителности.

Целта на проекта е да привлече туристи и да превърне града в център, който по съвременен и атрактивен начин предлага поглед към индустриалното и възрожденско минало, информираха от общинската администрация. Дейностите ще бъдат финансирани с 6,2 милиона лева, а договорът вече е подписан. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.

Виртуалният музей включва създаването на експозиция "Индустриално Габрово", която ще представя миналото на града от края на 19-ти век до наши дни. Атрактивната изложба ще залага на високотехнологични инсталации и ефектни вечерни прожекции върху фасадата на Регионалния исторически музей, чиято сграда ще бъде обновена, а 15 служители в областта на туризма и анимацията ще бъдат допълнително обучавани.
Проектът предвижда обновяване и модернизиране на дейностите в Архитектурно-историческия резерват в село Боженци, в етнографския музей на открито "Етъра" и в музейната Дечкова къща в Габрово.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed