01 Май 2024

Вие сте тук

Природозащитници призовават кабинета да развали договора с Юлен, организират протест пред Министерския съвет

30.06.2011

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” призова премиера Бойко Борисов да спре всякакво строителство в защитените територии, да развали концесионния договор с „Юлен” АД, да конфискува в полза на държавата незаконно изграденото, както и и да се рекултивират незаконно застроените територии в Национален парк Пирин, част от европейската екологична мрежа Натура 2000 и от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Конфискуваните съоръжения да бъдат предоставени на община Банско за стопанисване до предоставянето на нова концесия.

Природозащитниците настояват и за търсене на персонална отговорност по чл. 282 от НК на министрите Нона Караджова, Свилен Нейков и Трайчо Трайков, както и на директора на Национална служба за опазване на околната среда Михаил Михайлов. Те смятат, че трябва да бъдат подведени под отговорност концесионера на ски зоната „Юлен” АД по чл. 278в и чл.352 и свързаните с тях текстове от Наказателния кодекс.

От коалицията "За да остане природа в България” съобщиха, че организира протест пред Министерски съвет на 1 юли от 8,30 ч.

Както вече писа THExperts, lчера екоминистърът Нона Караджова призна, че близо половината от ски зона Банско в сърцето на Национален парк Пирин е незаконна и излиза извън предоставената на „Юлен” АД концесия. Министърът заяви, че законът ще бъде променен, за да се узакони това положение.

Подобно решение на правителството за узаконяване на незаконните части от ски зона Банско може да се сравнява единствено с безочливите замени на гори, извършени от предишното правителство, смятат природозащитниците.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed