02 Май 2024

Вие сте тук

Природозащитници искат проверки за строителните книжа на пистите в Национален парк Пирин

24.02.2011

Кметът на Банско Александър Краваров призна пред вестник «Дневник», че ски пистите в Национален парк Пирин са изградени без необходимите и задължителни разрешения за строителство. Според него Община Банско е издавала разрешение само за ски съоръженията и сградите в ски зона Банско.

По този повод от коалицията „За да остане природа в България" напомниха, че съгласно Закона за устройство на територията ски пистите, които са изградени чрез значителни изкопни и насипни дейности, са строежи и за тях е задължително наличието на подробен устройствен план и разрешение за строителство от общината. Нагледен пример за значителни изкопни дейности и прекомерно вмешателство в ландшафта на парка е именно ски писта „Томба” (в горната си част - писта „Бъндерица”), на която се провеждат състезателните ски спускания, посочват природозащитниците.

Те се обръщат към министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев и министъра на околната среда и водите Нона Караджова да извършат необходимите проверки за наличието на строителни книжа за ски пистите в Национален парк Пирин и при установяване на тяхната липса да предприемат необходимите действия за премахване на незаконното строителство и рекултивация на терените в националния парк.

Искането им идва в навечерието на стартовете за световната купа по ски. Според тях „да се организират стартове от световна купа върху незаконно построени писти е опит за компрометиране на България за сметка на бързо облагодетелстване на концесионера на ски зоната, фирмата „Юлен” АД, която е собственост на офшорни компании".

 От коалицията напомнят и че повече от половин година не се показват резултатите от двойната проверка, извършена по поръчка на Министерство на околната среда и водите каква площ от Националния парк ползва реално концесионерът и колко заплаща за това на държавата. Според тях сателитни снимки показват, че вероятно се използва два пъти по-голяма площ от посочената в концесията.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed