01 Май 2024

Вие сте тук

По стъпките на римските императори

01.07.2011

До края на юли в Русе се очаква да бъде подписан меморандум за туристически проект по Дунавската стратегия „По пътя на римските императори, съобщи БТА, цитирайки ресорния заместник-министър по туризъм Иво Маринов. 

Проектът ще се изпълнява от България, Сърбия Хърватска и Румъния. Река Дунав навремето е била границата между цивилизования и останалия свят и има достатъчен брой останки от римски градове, пътни станции и кастели, които днес да бъдат свързани в една обща мрежа.

Там, където е имало римски градове, има и минерална вода, балнеология, пиело се и вино, така че покрай културно-историческото наследство от тази епоха да бъде развит и балнеотуризма и винения туризъм, каза още Маринов. Той взе участие в пресконференцията на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев за българските проекти и приоритети по Стратегията на ЕС за Дунавския регион и координацията на приоритетните области „Туризъм и мултикултурен диалог” и „Сигурност”.
 
Плавателността по река Дунав, сигурността, туризмът, транспортирането на хора, стоки и услуги по реката е основният приоритет на Дунавската стратегия, подчерта министър Плевнелиев. Той посочи, че в момента всички 11 държави по реката използват 7 процента от нейния потенциал, което е  неприемливо за всички. Поставяме си за цел до края на 2020 година да постигнем 20 процента използване на потенциала на Дунав, каза още той.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed