28 Апр. 2024

Вие сте тук

Подземен музей ще има в центъра на София

10.10.2011

До края на годината под стъклен покрив ще може да бъде видяна гробницата на Хонорий до църквата "Св. София", която доскоро беше покрита с ламарини. Кандидатът за кмет на Столичната община от ГЕРБ Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на културата Тодор Чобанов и депутатът от ЕП Андрей Ковачев посетиха изграждащия се подземен музей под базиликата "Св. София".

По думите на арх. Васил Китов в съседство на гробницата пред църквата са разкрити още две. Основната гробница - на Хонорий, е разкрита през 80-те години по време на строителството на колектор, като заради него е била частично разрушена. Имало е идея да се разруши изцяло заради инженерната инфраструктура.
Според Тодор Чобанов гробницата е от края на пети и началото на шести век, като вътре е имало стенописи с кръстове и лозници. Ще бъде изградена връзка между нея и музея под църквата "Св. София".
 Проектът е първият, финансиран по отворената допълнително приоритетна ос - опазване на културно-историческото наследство по общинската програма "Култура", каза Фандъкова. Оттам са осигурени 140 хиляди лева, с които ще се извършат социализацията и изграждането на стъклен покрив на обекта.  По думите на Чобанов изграждащият се в момента подземен музей може да се разшири в бъдеще с още 500 кв. , като общата площ достигне 1400 кв. м .

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed