13 Май 2024

Вие сте тук

Плевен и Евксиноград в спор за най-старо вино

15.02.2012

 

Плевен и Евксиноград дадоха заявка, че пазят най-старото вино, произведено в България. Виното, което се пази в избата Професионалната гимназия по лозарство и винарство, е  произведено през 1893 г и вече е на 119 години, съобщи, цитирана от БТА, Бисерка Илиева, директор на училището. Часове по-късно дойде съобщението от Евксиноград, в чиято изба се съхранява бяло вино реколта 1878 година.  Според главния технолог Нели Тодорова това е и най-старото вино в България.

В т.нар Царска колекция на избата има и стари германски, австрийски и френски вина, разказа Тодорова. По думите й се съхраняват и различни напитки от 1944 година до наши дни. В дъбови бъчви отлежава дестилат за бренди от 1961 година, смесен с реколта от 1962 и 1963 година. Миналата година беше успешна за винарската изба "Евксиноград", допълни Тодорова. По думите й насажденията в рамките на резиденцията са млади, на площ от 104 декара. През миналата година са добити 54 тона различни вина, сред които и от прочутия Врачански мискет - любимото вино на Тодор Живков. През тази година трябва да бъде изработен проектът за реставрация и консервация на Двореца и на древната древност Кастрици, която е на територията на резиденцията, допълни Меглена Роева, управител на "Евксиноград". Общата му стойност е 10 милиона лева. По план реализацията на проекта трябва да приключи до 2015 година. За щетите, нанесени от морето по време на бурята през миналата седмица, Роева коментира, че са пострадали едната буна и пътят между двете буни. По думите й точният размер на щетите ще стане ясен след извършването на експертна оценка.

За  празника "Трифон Зарезан" училището в Плевен получи поздравителен адрес от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Зарязване на лозята се състоя в опитното поле на гимназията, където се подготвят бъдещите български лозари и винари. През последните години по-целенасочено се търси професията на лозаря и винаря, защото има цели фамилии, които се занимават с този отрасъл, коментира директорът Илиева. Според нея бавно и трудно лозарството се възражда и има бъдеще.

Тази година гимназията ще разшири приема си с още 26 души, които ще бъдат приети след 7-ми клас за професията "Агроекология". Младите хора ще изучават засилено и чужд език. В гимназията ще продължи приемът по традиционните специалности "Лозарство и винарство", "Растителна защита - агрохимия", "Производство на алкохолни и безалкохолни напитки" . Тази година гимназията ще изпрати нов випуск лозари и винари от 58 души.

В Добрич пък шествието на лозарите поведе  писана каруца, натоварена със 100-литрова бъчва с червено вино. В двора на етнографската къща-музей заместник-кметът на Добрич Иван Колев подряза лозите с пожеланието годината да е богата. "Нека колкото пъпки има по лозите, толкова да са бъчвите в мазите", обърна се заместник-кметът към стопаните. Танцьори от ансамбъл "Добруджа" поведоха хорото край възрожденската къща. Общината със спонсорството на местен завод-производител на вино, почерпи празнуващите с по чаша от елексира.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed