28 Апр. 2024

Вие сте тук

Планът за управление на Стария Несебър ще реши проблема с улиците

29.06.2011

 Бъдещият единен план за опазване и управление на Старинен Несебър ще реши изцяло проблема с настилките на улиците и тротоарите, облицовките на сградите и т.н. Това е официалното становище на Община Несебър по повод повдигнатия въпрос с асфалтирането на една от основните транспортни артерии в стария град. Темата бе открита от общински съветник и по нея беше ангажирано и Министерството на културата.

Преди няколко месеца улицата бе основно разкопана за подмяната на В и К и канализационна мрежа. След ремонта улицата бе асфалтирана по изричното желание на живущите и работещите на нея граждани. Хората са изготвили и изпратили до институциите специална подписка с няколко десетки подписи, в която настояват за асфалтова настилка на транспортната артерия. Преди разкопаването въпросната улица беше с паваж, но преди около 8 г. е била с асфалтова настилка. Премахването на паважа, положен наскоро, не унищожава никаква “традиционна каменна настилка”, твърдят от общината. Оригиналният калдъръм на улицата е изчезнал още далеч назад във времето. В Стария Несебър има и други асфалтирани улици, които се използват за придвижване на МПС.

Поради тази причина Община Несебър категорично отхвърля обвиненията, че с премахването на паважа е нарушила “традиционната каменна настилка”, посочват от общината.

Ако специалистите, които изготвят плана за опазване и управление, приемат концепция в целия Старинен Несебър да се премахнат съвременните улични и тротоарни настилки и да се възстановява традиционният калдъръм от преди 100 г., това трябва да се регламентира.  Община Несебър настоява за по-бързото и неотложно изготвяне на плана за управление и дори е отделила немалка сума от бюджета си за неговото финансиране. В момента няма закон, който да е бил нарушен от Община Несебър, по отношение на асфалтирането на въпросната улица, подчертават от общината.

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed