06 Май 2024

Вие сте тук

Плаващи паркинги и кафенета планират в Истанбул

10.12.2013

Истанбулската община планира създаване на плаващи паркинги покрай бреговете на Босфора или в Мраморно море с цел да облекчи ежедневния кошмар с движението и паркирането на автомобили в града, съобщи АФП.


Фирмата, отговаряща за паркингите /ИСПАРК/, желае да превърне в плаващи паркинги бивши фериботи, които ще бъдат закотвени край най-натоварените райони на града. В тези плаващи паркинги може да бъдат разположени също кафенета, площадки за игра или арт галерии, според представители на общинските власти.


Фирмата ИСПАРК е изчислила, че плаващ паркинг с места за 400 автомобила, ще струва 12 милиона долара /9 милиона евро/. Все още не е определен график за създаването на такив вид паркинги.


Транспортът е ежедневно изпитание за близо 16 милиона жители на Истанбул. Всеки ден близо два милиона от тях преминават с автомобили или автобуси по един от двата моста над Босфора.


За да се опита за реши проблема с натовареното движение в града, правителството подготви редица мащабни градоустройствени проекти.


В края на октомври премиерът Реджеп Тайип Ердоган откри железопътен тунел, свързващ европейския и азиатския континент под пролива Босфора.


Изграждането на трети мост над Босфора започна и властите предвиждат също изграждане на трето летище, което ще бъде най-голямато в света, както и на изкуствен канал, успореден на Босфора.


Критиките на демонстрантите по време на антиправителствените протести през юни се съсредоточиха върху тези проекти, оценявани като вредни за околната среда.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed